За прогнозами фахівців, через тиждень-другий на поля південних районів Одещини масово вийде сільгосптехніка.

За словами Анатолія Новаковського, начальника головного управління АПК облдержадміністрації, закладено надійний фундамент майбутнього врожаю — засіяно майже мільйон гектарів озимих культур. 93 відсотки посівів перебуває в гарному й задовільному стані.

Але врожай, як відомо, складається не тільки з кількості засіяних гектарів. Необхідно провести підгодівлю. Якщо брати по мінімуму, аграріям регіону необхідна 81 тисяча тонн мінеральних добрив. У наявності — лише 58 тисяч.

Озимі посіви перенесли холоди успішно. Але не менш успішно перезимували й бур’яни. Гербіцидів, які їх знищать, у господарствах області запасено 192 тонни, що становить 62 відсотки від потреб сільгосппідприємств.

Передпосівну ситуацію ускладнюють фінансові зобов’язання селян. За заявою голови облдержадміністрації Миколи Сердюка, борг аграріїв перед банками становить 642 мільйони гривень. За його словами, є домовленість із фінансовими установами про пролонгацію боргових зобов’язань сільгоспвиробників. Комерційні банки обіцяють також надати аграріям області кредити в сумі 350 мільйонів гривень на проведення весняно-польових робіт.

Одеська область.