Взаємні звинувачення представників різних гілок влади можуть призвести до виникнення в Україні політичної війни, внаслідок чого ситуація може стати некерованою. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин під час зустрічі Прем’єр-міністра Юлії Тимошенко з головами обласних рад

«З фази взаємних звинувачень країну втягують в активну політичну війну. Те, що відбувається зараз у Києві, —це прелюдія. Якщо за цим спокійно спостерігати і не застосовувати адекватних заходів, передусім в економічній і соціальній сфері, це може перейти в абсолютно некеровану стадію», — сказав він.

На його думку, нині влада фрагментизується. «Влада поділяється на фрагменти, а керованість зберігається в більшості випадків за інерцією. Очевидно, потрібно зробити належні висновки і забезпечити тісний взаємозв’язок у роботі Кабінету Міністрів, Верховної Ради і місцевих органів влади», — зазначив глава парламенту та запропонував для координації роботи центральної та місцевої влади утворити комітет регіонів.

Окрім того, Володимир Литвин розповів, що громадськість уже готова підтримати ініціативу про проведення дострокових виборів. «Я повинен сказати, що настрій у людей змінюється. Раніше вони були категорично проти виборів, але коли бачать, що влада неадекватна загалом, тоді кажуть — давайте всі на вибори. Тому нам потрібно показати практичними діями, що є шанс, який ми повинні реалізувати, — це шанс для країни», — сказав він.

У свою чергу, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко закликає політиків не маніпулювати кризовими показниками економіки України.

«Ті люди, особливо політики, які кажуть, що в системі світової економічної кризи Україна в найгіршому становищі — це абсолютно не відповідає дійсності», — сказала вона.

Прем’єр відзначила, що за темпами промислового виробництва Україна посідає середні місця порівняно з іншими країнами, зокрема, з Казахстаном і Росією. Темпи падіння в Україні становлять 16,1% проти 19,9% — в Росії і 10,4% — в Казахстані.

Як вважає Юлія Тимошенко, в умовах світової економічної кризи для подолання її наслідків в українській економіці необхідно координувати дії всіх гілок влади. Вона запропонувала керівникам обласних рад обрати свого представника, який зміг би бути присутнім на засіданнях уряду.

«Цей постійний представник працюватиме, по суті справи, як представник вашого колегіального органу. Він зможе заздалегідь одержувати всі проекти постанов уряду й урядових рішень та вносити від вашого імені зміни, доповнення й зауваження, а також і ви через нього зможете самі ініціювати внесення певних нормативних актів — проектів постанов, розпоряджень, змін до чинних законів і змін в чинне рішення уряду», — зазначила Прем’єр-міністр.

Окрім того, Юлія Тимошенко запропонувала головам облрад взяти активну участь у підготовці змін до закону про державний бюджет, які відповідно до законодавства мають бути внесені до парламенту в травні 2009 року.