Нині Президент і Прем’єр-міністр намагаються перекласти відповідальність за власні помилки на когось, зазначив під час прес-конференції в Житомирі голова Комітету Верховної Ради з питань аграрної політики і земельних відносин Микола Присяжнюк (на знімку). Він спростував тезу, що зміна уряду — це шлях від поганого до ще гіршого. На його думку, відставка Кабміну і дострокові вибори Президента приведуть до протверезіння і формування потужного антикризового уряду, який зможе сміливо сказати про реальну ситуацію, вберегти країну від дефолту.

Ураховуючи світовий досвід, зазначив М. Присяжнюк, можна зробити висновок, що для України вихід із кризи полягає саме в розвитку АПК. Бо протягом останніх двадцяти років попит на продукти харчування постійно зростає, вони весь час дорожчають. Дефіцит продуктів у світі стрімко зростатиме.

Важливо бачити перспективу: щоб розвиватися, ми повинні визначитися, яка форма господарювання на селі найбільш ефективна. Голова парламентського комітету звернув увагу на таку обставину: в Україні на селі проживають 15 мільйонів осіб. Тож слід віддати цим людям належне за їх нелегку працю, робити все, щоб молодь залишалася на малій батьківщині.

У нас навіть не існує ідеології розвитку АПК. Голова Комітету з питань аграрної політики та земельних відносин нагадав, що у 2008 році економіка стрімко розвивалася, а бюджет наповнювався. На фінансування села було передбачено 12 мільярдів гривень. Та один мільярд недодали. Чому? Пояснень немає. Кабінет Міністрів прийняв кілька популістських постанов про різке збільшення дотацій за кілограм живої ваги худоби і птиці. Але не виплатили навіть коштів, які було закладено в бюджеті. А тим часом поголів’я худоби вже менше, ніж після голодомору...

Фото автора.