Перші результати проекту економічного розвитку регіонів презентували фонд «Ефективне управління», міжнародна консалтингова компанія Monіtor Group та Донецька обласна рада. «Кластери металургії і сільського господарства були обрані як основні локомотиви економічного зростання області, — повідомив партнер компанії Monіtor Group Курт Дассел. — Водночас ми враховували, що в області діє низка відносно конкурентоспроможних промислових секторів, включно із машинобудуванням, будівництвом і харчовою промисловістю». Металургія забезпечує левову частку доходів місцевого бюджету в області, але потребує значного оновлення техніки і технології. Адже досі головними експортними позиціями залишаються напівфабрикати — квадратні заготовки і сляби, — з яких споживачі з розвинених країн виробляють необхідні марки прокату.

Крім того, іноземні фахівці порадили розвивати сільське господарство та виробництво продуктів харчування. У такий спосіб область зможе використовувати вже наявний потенціал та підвищити продуктивність. Для цього необхідно переглянути фінансування провідних складових секторів, залучити інвестиції до освітньої сфери для підвищення кваліфікації робочої сили, а також вирішити питання власності на землю і субсидій. Серед проблем, які заважають диверсифікувати економіку та підвищити конкурентоспроможність регіону, — недостатня кількість споживачів промислової продукції області в національному масштабі, низький рівень інвестицій, корупція. Наступним етапом спільної роботи фонду, Monіtor Group та обласної ради стане розробка плану дій та його практична реалізація.

«Звичайно, в умовах глобальної економічної кризи в першу чергу необхідно думати про виживання економіки, — вважає директор фонду «Ефективне управління» Наталія Ізосімова. — Але криза — це не лише важкі часи, це можливість визначити точки швидкого зростання, реформування економіки на довгострокову перспективу та створення умов для поліпшення якості життя громадян. Саме в цьому ми бачимо головну мету нашого проекту».

«Біда нашої економіки в тому, що до кризи ми зростали, але не розвивалися, — так прокоментував підсумки дослідження голова обласної ради Анатолій Близнюк. — І сьогодні впали до рівня, де ми є насправді, з нашим застарілим обладнанням, відновленим переважно після війни, із мартенівським способом виробництва тощо. А світова криза продовжує розвиватися, але в жодній країні світу немає такого катастрофічного падіння обсягів виробництва. Тому той досвід, який нам дає Monіtor Group із допомогою фонду «Ефективне управління», сприятиме відпрацюванню найпроблемніших питань. Нам треба шукати шляхи для зниження витрат, диверсифікації економіки, поліпшення якості продукції, яка виготовляється на наших підприємствах, для того, щоб бути конкурентоспроможним на світовому ринку».