У столичній службі порятунку працюють ювеліри. Грошей не беруть

Дочка на восьмому місяці вагітності. Їй погано — набрякли кінцівки, німіють пальці. На телефонному циферблаті набираємо «101». Швидка допомога в нашому випадку не допоможе, одна надія на рятувальників. Треба зняти з набряклої руки обручку. Спроби зробити це підручними засобами — мило, олія, нитка, намотана на опухлий палець, — не увінчалися успіхом.

Дзвоник у двері. На порозі четверо в червоних фірмових куртках і комбінезонах.

— Що сталося? — запитує один із них.

— Ось, — дочка демонструє хлопцям палець з обручкою.

— Зрозуміло. Що рятуємо — палець чи обручку? — уточнює рятувальник.

Колегіально вирішують рятувати палець. Тоді бригада столичних «Чіп і Дейлів» відкриває свою велику «тривожну» валізу, де безліч всіляких інструментів — пилочок, молоточків, викруток. І з жартами-примовками, щоб відвернути увагу потерпілої від близької втрати золотої прикраси і зняти стрес, починають свою ювелірну роботу. Заспокоюють, мовляв, не перший у їх практиці випадок з обручкою. Он якось довелося спилювати її з руки чоловіка. Той зачепився обручкою за двері в тролейбусі, руку затиснуло, і пасажир зірвав шкіру на пальці. У травмопункті зняти каблучку лікарям не вдалося, викликали бригаду еменесників.

— Той дядько, як саквояжик наш з напильничками і гострозубцями побачив, ледь не зомлів. А ти — молодець, добре тримаєшся, — підбадьорює «ювелір». А за кілька хвилин простягає перекушену обручку. Грошей за виклик не беруть — послуги служби порятунку безкоштовні.

Цікаво, чи часто викликають їх з приводу такої дрібниці, чи багато роботи, скільки викликів на добу... Але чоловіки у червоній уніформі неговіркі. Інтерв’ю не дають — не дозволено.

Натомість у прес-службі Головного управління МНС Києва її начальник Наталя Бистра розповіла:

— Найчастіше наші рятувальники виїжджають на пожежі. Але і в інших екстремальних ситуаціях населенню в допомозі не відмовляємо. Коли заклинило замок чи зачинилися двері, ми не виїжджаємо. Але якщо за такої ситуації в квартирі знаходиться хворий, літня людина чи дитина, або господиня залишила суп на включеній плиті, — рятувальники негайно допоможуть

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.