Забезпечення позову це фактично гарантія майбутнього виконання рішення суду в разі задоволення ваших позовних вимог. Тому, якщо у вас є побоювання щодо неможливості виконання рішення суду у майбутньому (наприклад, будинок, який ви хочете повернути, продадуть поки буде тривати судовий розгляд), можете просити суд забезпечити позов. Зроблено це може бути шляхом:

1) накладення арешту на майно або грошові кошти, що належать відповідачеві і перебувають у нього або в інших осіб;

2) заборони вчиняти певні дії;

3) встановлення обов’язку вчинити певні дії;

4) заборони іншим особам здійснювати платежі або передавати майно відповідачеві чи виконувати щодо нього інші зобов’язання;

5) зупинення продажу описаного майна, якщо подано позов про право власності на це майно або про виключення його з опису;

6) зупинення стягнення на підставі виконавчого документа, який оскаржується боржником у судовому порядку;

7) передання речі, яка є предметом спору, на зберігання іншим особам.

Водночас у разі необхідності судом можуть бути застосовані інші види забезпечення позову, а також кілька видів забезпечення позову. Однак не допускається забезпечення позову шляхом накладення арешту на заробітну плату, пенсію та стипендію, допомогу по загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню, яка виплачується у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю (включаючи догляд за хворою дитиною), вагітністю та пологами, по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, на допомогу, яка виплачується касами взаємодопомоги, благодійними організаціями, а також на вихідну допомогу, допомогу з безробіття. Ця вимога не поширюється на позови про стягнення аліментів, про відшкодування шкоди, завданої каліцтвом, іншим ушкодженням здоров’я або смертю фізичної особи, про відшкодування збитків, завданих злочином. Також не може бути накладено арешт на предмети, що швидко псуються.

Для забезпечення позову необхідно подати суду заяву, в якій зазначити причини, у зв’язку з якими потрібно забезпечити позов; вид забезпечення позову, що належить застосувати, з обґрунтуванням його необхідності; інші відомості, потрібні для забезпечення позову. Забезпечення позову допускається на будь-якій стадії розгляду справи та може мати місце до подання позовної заяви з метою запобігання порушенню інтелектуальної власності.

Однак, порушуючи питання про забезпечення позову, враховуйте, що суд, допускаючи забезпечення позову, може вимагати від вас (позивача) забезпечити вимогу заставою, достатньою для того, щоб запобігти зловживанню забезпеченням позову, яка вноситься на депозитний рахунок суду. Розмір застави визначається судом з урахуванням обставин справи, але він не повинен бути більшим за розмір ціни позову.

У випадку скасування заходів забезпечення позову набрання законної сили рішенням про відмову у задоволенні позову чи ухвалою про закриття провадження у справі або залишення заяви без розгляду особа, щодо якої вжито заходи забезпечення позову, має право на відшкодування збитків, завданих забезпеченням позову.

У разі внесення позивачем предмета застави, відшкодування збитків, завданих забезпеченням позову, в першу чергу здійснюється за рахунок предмета застави.

На замітку: ухвала про забезпечення позову виконується негайно в порядку, встановленому для виконання судових рішень. У разі забезпечення вимог заявника заставою, ухвала про забезпечення позову звертається до виконання негайно після внесення предмета застави в повному розмірі. Оскарження ухвали про забезпечення позову не зупиняє її виконання, а також не перешкоджає подальшому розгляду справи. Оскарження ухвали про скасування забезпечення позову або про заміну одного виду забезпечення іншим зупиняє виконання цієї ухвали.