Футбол. Кубок УЄФА. 1/16 фіналу. Перші матчі. 19 лютого.

«Лех» (Польща) — «Удінезе» (Італія). 2:2. «Копенгаген» (Данія) — «Манчестер Сіті» (Англія). 2:2. «Марсель» (Франція) — «Твенте» (Нідерланди). 0:1. «Фіорентина» (Італія) — «Аякс» (Нідерланди). 0:1.

«Шахтар» (Україна, Донецьк) — «Тоттенгем» (Англія, Лондон). 2:0. Голи: Селезньов, 78, Жадсон, 88.

«Шахтар»: П’ятов, Левандовський, Чигринський, Іщенко, Рац, Фернандіньо, Ілсіньо (Адріано, 69), Срна, Вілліан, Жадсон, Гладкий (Селезньов, 78). Тренер — Мірча Луческу.

«Тоттенгем»: Гомес, Доусон, Шимбонда, Гантер, Гаддлстоун, Дженас, Зокора, Паррет (Босток, 89), Бентлі, Джовані (Бент, 69), Кемпбелл. Тренер — Гаррі Реднапп.

Попереджено: Раца, 40.

Арбітр — Томас Айнваллер (Австрія).

Донецьк. РСК «Олімпійський». 25 500 глядачів. Мінус 5 градусів.

«Шахтар» здобув упевнену перемогу. І зробив вагому заявку на вихід до наступного раунду. До речі, саме «гірників» вважали фаворитами в домашньому матчі. На це були серйозні причини. Донеччани практично не зазнали кадрових втрат. Нагадаємо, вони лише продали Брандау марсельському «Олімпіку». А от Гаррі Реднапп, стурбований складним становищем своєї команди в чемпіонаті Прем’єр-ліги, привіз у Донецьк аж ніяк не найсильніший склад. І зокрема, кількох безвусих юнаків. Не приїхали в Україну Роман Павлюченко, Роббі Кін та Джермейн Дефо, котрі раніше були заграні в еврокубках за інші клуби.

Як і очікувалося, «Шахтар» почав зустріч надзвичайно активно і створив кілька гольових моментів. Натомість лондонці нічим незвичайним не вирізнилися. І більше думали про оборону.

Однак після перерви гра поступово заспокоїлася. І тоді Луческу зважився кинути в бій свіжі сили. Спочатку він випустив на поле Адріано, а потім зробив найважливішу заміну: замість Гладкого випустив Селезньова. І буквально за кілька секунд Євген змусив вибухнути РСК «Олімпійський». Жадсон зробив навісну передачу в карний майданчик «Тоттенгема», воротар гостей Гомес помилився на виході, і Селезньов першим торканням відправив м’яч у сітку.

А на останніх хвилинах успіх «Шахтаря» закріпив Жадсон (на знімку в центрі), котрий продемонстрував істинно бразильський шедевр. Він обіграв у карному майданчику суперника відразу трьох оборонців і пробив у протихід Гомесу — 2:0!

Мірча Луческу після цієї зустрічі заявив, що лондонці виходили на гру з метою здобути нічию. А от він налаштовував своїх підопічних на швидкий гол. Не вдалося. Але намагання «Шахтаря» були винагородженні під завісу поєдинку. А ще пан Луческу впевнений, що далеко не все ясно в їхньому протистоянні з «Тоттенгемом». Оскільки з англійськими командами дуже важко грати на їхньому полі...

Підготував Віктор БРАНИЦЬКИЙ.

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (Укрінформ).