Учора в Києві відбулися загальні звітно-виборчі збори Асоціації міст України. У роботі взяли участь Президент Віктор Ющенко, Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко, а також близько 400 міських, селищних та сільських голів. Учасники розглянули питання розвитку територіальних громад, ефективного управління на місцевому рівні, реформування ЖКГ, формування місцевих бюджетів, земельних відносин тощо.

Глава держави звинуватив уряд у приховуванні реальних економічних показників. Він закликав політиків відмовитись від принципів політичної доцільності. «Політична доцільність має бути вторинною категорією, а економічна необхідність — первинною», — зазначив Президент. Віктор Ющенко також закликав Прем’єр-міністра, уряд та коаліцію серйозно поставитись до боротьби з кризою. «Необхідно переглянути всю макроекономіку 2009 року», — сказав він. За його словами, треба скласти новий або відкоригувати чинний держбюджет. Також необхідно переглянути міжбюджетні стосунки центральної та місцевої влад.

У свою чергу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко запропонувала міським головам висунути кандидатуру на посаду віце-прем’єр-міністра з регіональної політики та пообіцяла внести її на затвердження Верховної Ради. Глава уряду підкреслила, що це має бути гідний незаполітизований кандидат з досвідом роботи на посаді міського голови.

Окрім того, Юлія Тимошенко погодилася з необхідністю налагодження тіснішої співпраці між урядом і місцевою владою й запросила виконавчого директора Асоціації на постійній основі брати участь у засіданнях уряду.

Прем’єр запропонувала міським головам внести свої пропозиції до Бюджетного кодексу.

У своїй доповіді президент АМУ Іван Куліченко зауважив, що фінансово-економічна криза стала індикатором тих проблем, які роками накопичувалися на місцях, та завдала відчутної шкоди територіальним громадам. Зокрема, істотно зменшилися надходження до місцевих бюджетів, не фінансуються загальнодержавні та регіональні програми соціально-економічного та культурного розвитку, під загрозою опинилися водо-, теплопостачання і функціонування електротранспорту в містах. Мало того, зазначив він, останніми роками в законодавстві намітилась негативна тенденція обмеження повноважень місцевого самоврядування в основних сферах управління — бюджетній, земельній, будівельній, охороні правопорядку.