Ранкове засідання 20 лютого

Учора на засіданні зареєструвалося 437 народних обранців. Відкриваючи його, Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович поінформував, що керівникам політичних фракцій треба обговорити «деякі питання, пов’язані з організацією життєдіяльності Верховної Ради». Допоки партійні лідери радилися, заступник глави парламенту Микола Томенко озвучив перелік депутатських запитів. Він звернувся до своїх колег-депутатів з проханням активніше спілкуватися один із одним, бо в апараті Верховної Ради часто реєструють по кілька однакових запитів від різних парламентаріїв, які представляють одну фракцію.

Заступник глави парламенту також звернув увагу на те, що третина депутатських запитів стосується ситуації, яка склалася нині в Києві. У цьому контексті Микола Томенко наголосив на актуальності створення тимчасової слідчої комісії, яка розслідувала б правомочність дій столичного міського голови.

Після цього народні депутати заслухали Івана Деньковича зі звітом тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів порушення Коституції, Земельного кодексу та інших законів Тернопільською міською радою, невиконання нею рішень судів при відведенні, передачі, наданні у користування земельних ділянок, а також службових зловживань при розпорядженні об’єктами комунальної власності та бездіяльності органів прокуратури щодо порушень законодавства в діяльності міської ради. Він поінформував, що членами комісії зафіксовані численні факти правопорушень, допущені групою місцевих депутатів. Унаслідок цього десятки гектарів роздано незаконним шляхом. До того ж під забудівлі віддавали навіть ділянки заповідників, ландшафтних парків тощо.

Більшістю голосів народні обранці все ж ухвалили постанову про звіт ТСК, якою його узято до відома і направлено для подальшої реакції в Генпрокуратуру, Міністерство внутрішніх справ та Службу безпеки, а діяльність комісії припинено.

Парламентарії також ухвалили зміни до закону про правовий статус іноземців та осіб без громадянства. Вже після перерви Олександр Лавринович повідомив, що на нараді усіх керівників фракцій було прийнято рішення внести до порядку денного проект кошторису Верховної Ради на цей рік. Зі слів Олександра Єфремова, документ розроблено управлінням справами апарату Верховної Ради у межах, затверджених державним бюджетом. Народні обранці за скороченою процедурою ухвалили його більшістю голосів.

Учора народні депутати вітали з днем народження свого колегу Юхима Звягільського.