Премія «БРОНЕК»

У Києві засновано нову театральну премію «БРОНЕК». Цим іменем в родинному колі називали великого актора Амвросія Бучму. Внучка Амвросія Максиміліановича Валентина Заболотна, відомий театральний критик та педагог — ініціатор і засновник премії.

На здобуття премії висуваються акторські та режисерські роботи, створені протягом календарного року не лише в Києві, а й в інших містах України. Кількість претендентів не обмежується.

Минулого року премію вручено вперше. Її отримала актриса Київського театру на Подолі Тамара Плашенко за головну роль у виставі «Майстер-клас Марії Каллас».

Також уже відомі претенденти на премію «БРОНЕК-2008». Це режисери: Андрій Білоус («Сволота», вистава майстерні «Театр маріонеток»), Євген Курман («Сорочинський ярмарок», Донецький академічний муздрамтеатр, «Непорозуміння», Київський театр «Вільна сцена»), Олексій Лісовець («Не все коту масляна», Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра). Актори: Ганна Александрович («Ніч Елеонори. День» — вистава Центру театрального мистецтва імені Курбаса); Ксенія Ніколаєва («Самотня леді» в Київській майстерні театрального мистецтва «Сузір’я»); Анатолій Ященко («Дні пролітають зі свистом», Театр драми і комедії на лівому березі Дніпра). Акторські дуети: Ірина Калашникова — Олексій Тритенко (у виставі «Сволота») та Катерина Кістень — Ігор Рубашкін (у виставі «Розпусник» Нового драматичного театру на Печерську). В номінації «Подія театрального життя» розглядаються вистави «Едіт Піаф. Життя в кредит» столичного театру імені Франка та «Задунаєць за порогом» Театральної компанії «Бенюк і Хостікоєв».

Лауреати визначатимуться голосуванням експертів. Урочиста церемонія відбудеться в день народження Амвросія Бучми, 14 березня о 14-й годині у столичному Будинку актора.

Аліна МАРЧЕНКО.

Вулиця на честь Василя Кожелянка

Василь Кожелянко, автор відомих романів «Дефіляда по Москві», «Третє поле» тощо, увійшов в історію української літератури як один із засновників жанру альтернативної історії.

Але рідне село на Київ так і не поміняв. Назвати вулицю на честь свого видатного земляка — журналіста, письменника і поета — одноголосно вирішила Кам’янська сільська рада Сторожинецького району на Буковині. Іменем Василя Кожелянка у його рідному селі Кам’яна названо нову вулицю в урочищі «Лан», де письменник будував для своєї родини новий дім. Батьківська хата, в якій Василь народився і прожив усе життя, — у цьому ж селі, на вулиці Франка. У цій хаті Василь Кожелянко помер 22 серпня 2008 року.

Сергій СУЛИМА.