Парадним маршем підрозділу Збройних Сил України, салютом і покладанням квітів до пам’ятника загиблим у Корсунь-Шевченківській битві відзначено вчора на Черкащині 65-ту річницю завершення наймасштабнішої військової операції на території України у Великій Вітчизняній війні.

У велелюдних урочистостях, які відбулися у Корсунь-Шевченківському, взяв участь Голова Верховної Ради Володимир Литвин (на знімку). Після огляду експозиції музею історії Корсунь-Шевченківської битви глава парламенту виступив на урочистих зборах, присвячених ювілею вікопомної битви.

Відповідаючи на запитання журналістів щодо соціально-економічної ситуації в країні, Володимир Михайлович зазначив, що нині не потрібно демонструвати ні необгрунтованого оптимізму, ні трагічного катастрофізму. Необхідно реально, зважено проаналізувати стан справ у фінансовій та економічній сферах і прийняти узгоджений план дій. Це надзвичайно актуально і нагально зараз, коли Міжнародний валютний фонд призупинив свою співпрацю з Україною. Нам, наголосив Голова Верховної Ради, перш ніж налагоджувати діалог з МВФ, треба налагодити нормальне спілкування між гілками влади всередині країни.

— Я мав зустріч з Віктором Ющенком та Юлією Тимошенко, — сказав Володимир Литвин. — Зараз триває робота над спільною заявою Президента України, Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, Національного банку та виконувача обов’язків міністра фінансів. Я підпишу цю заяву після узгодження її з усіма керівниками фракцій парламенту. Голова Верховної Ради зазначив, що припинення надання чергового траншу від МВФ «одразу стало своєрідним негативним сигналом для ЄБРР, Світового банку та інших світових інституцій». Тому, на його думку, «вкрай важливо прийняти спільну позицію і спільне рішення, а вони далеко непрості і непопулярні».

«Нині дефіцит державного бюджету становить близько 50 млрд. грн. Якщо ми знайдемо на його покриття 20 млрд. грн. — з нами знову співпрацюватиме МВФ. Уряд пропонує наповнити державну скарбницю за рахунок підвищення акцизного збору та тарифів. Я вважаю, що це неправильний крок, який приведе до економічного колапсу. Гроші не там лежать. Потрібно задіяти кошти, які люди позабирали з банків — це мільярдні суми — і сидять на них, не знають, що далі з ними робити. Тому, відкриття ринку землі несільськогосподарського призначення, продаж приміщень, майна — змусить людей відкрити свої «банки» з грішми», — наголосив Володимир Литвин.

«Треба шукати можливості, щоб отримати внутрішні резерви», — сказав Голова Верховної Ради.

Черкаська область.