З початку навчального року в Києві працює єдина в Україні офіційна німецька школа, в якій викладають німецькі та українські вчителі та видають свідоцтва про освіту, які визнаються і в Німеччині, і в Україні. До речі, усі видатки на утримання вчителів взяв на себе уряд Німеччини. Долучилися також урядовці Австрії.

Як розповів Жан-П’єр Фльорі — керівник відділу культури німецького посольства, нагальна потреба в такій школі постала давно. Адже в Україні мешкає чимало родин, що є носіями німецької мови, а також тих, хто досить серйозно інтегрований у німецьке мовне середовище та культуру. Утім, після відкриття навчального закладу з’ясувалося, що і серед корінних українців є значне зацікавлення у навчанні тут своїх дітей. Відтепер у школі вирішили відкрити підготовче відділення, щоб дітей, які не володіють німецькою, підготувати до навчання. Воно розпочне свою роботу з березня. А щоб ближче познайомити зі специфікою та перевагами, незабаром у школі мають провести день відкритих дверей.

— Щоб забезпечити певну інтеграцію, — каже вчителька української та російської мов Лариса Доронічева, — педагоги намагаються узгоджувати свої програми. А щоб у дітей, які на перших порах не послуговуються німецькою мовою, не виникало комплексів, на озброєння тут поставили гасло: любов до навчання через любов до дітей. Сприяє цьому і невелике наповнення класів, що дає змогу мати індивідуальний підхід до кожної дитини. Загалом же кажуть, школу прагнуть зробити осередком міжкультурних зустрічей. Але найголовніша її мета — популяризація німецької мови.

* * *

На сьогодні у світі — 6700 мов. За даними ООН, майже половині з них загрожує зникнення.

М. К.