Працівник меткомбінату ім. Ілліча перебуває в лікарні з численними опіками

31-річний працівник Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча госпіталізований після спроби самоспалення у колекторському агентстві міста, повідомляє прес-служба Маріупольського міськуправління внутрішніх справ. Для постраждалого це виявилося єдиним виходом, оскільки він більше не в змозі був виплачувати кредит, узятий на купівлю будинку. За словами представника первинної профспілкової організації «Захист справедливості» Ігоря Сімоніка, ситуація на ММК катастрофічна.

«У нього обгоріли руки й обличчя. Ця людина залякана. Він сказав, що не буде давати жодних інтерв’ю. Мовляв, ні до кого не маю ніяких претензій», — повідомив «Голосу України» Ігор Сімонік, у свою чергу, відмовившись говорити за постраждалого товариша про конкретні деталі того, що сталося.

Експерти стверджують, що недалекоглядна політика керівництва підприємства, яке нехтувало необхідністю інвестувати кошти в модернізацію і технічне переозброєння, призвела до того, що ММК ім. Ілліча опинився в найскладнішому становищі навіть порівняно з іншими вітчизняними метпідприємствами, що переживають тяжкі часи. Багато було сказано про модернізацію заводу, але досі на ММК ім. Ілліча 50% сталі виплавляють у мартенівських печах (у розвинутих країнах від цієї технології XІX століття остаточно відмовилися вже піввіку тому). Почали проводити капбудівництво на доменних печах і реконструювати теплоцентраль, але тут настала економічна криза.

Криза в металургійній промисловості тільки почалася, а чітких антикризових заходів поки що немає. Таку думку днями висловив генеральний директор Маріупольського металургійного комбінату ім. Ілліча Володимир Бойко. За його даними, виробництво металургійної продукції на підприємстві скоротилося на 40 відсотків, і така тенденція триває. Гендиректор комбінату також заявив: «Поліпшення не видно. Хоча і замовлення на дещо з’явилися, але ціни такі, що «падати» продовжуватимемо й надалі. Ми всі працюємо десь на 60—70%. А ціни на метал знову пішли вниз».

При цьому прес-центр підприємства поширив інформацію про те, що ММК ім. Ілліча в період економічної кризи не проводив і не проводить скорочення персоналу. «Керівництво комбінату з листопада 2008 року виплачує 100% тарифу. Цей захід дав змогу певною мірою пом’якшити падіння заробітної плати. Сьогодні середня заробітна плата виробничого персоналу на комбінаті становить 2162 грн. Затримок з виплатою зарплати на комбінаті немає. Відсутня і практика відправлення з ініціативи адміністрації працівників у неоплачувані відпустки», — зазначено у прес-релізі.

Однак, за словами представника первинної профспілкової організації «Захист справедливості» на ММК ім. Ілліча Ігоря Сімоніка, ситуація на підприємстві трохи інша. Затримок зарплати справді немає, просто її вдвічі знижено. Що стосується персоналу, то, приміром, у мартенівському цеху повинні працювати 22 особи, а в реальності працюють 11—13, на печі замість п’яти чоловік — три. У результаті — почастішали виробничі травми.

«Під скорочення півроку тому потрапив навіть працівник, що перебуває у нашій профспілці. Зараз справді скорочень немає, бо ми довели, що це незаконно. Але людей попереджають, що цього можна очікувати вже у березні. Причому погрожують, що передусім скорочуватимуть тих, хто висуває керівництву підприємства якісь свої вимоги, цікавиться акціями і дивідендами», — пояснив ситуацію співрозмовник «Голосу України» і додав, що мало не всіма акціями ММК володіє Володимир Бойко, незважаючи на те, що приватизацію задумували так, щоб саме його робітники стали акціонерами меткомбінату. У підсумку люди позбавлені будь-яких передбачених законом прав у сенсі впливу на політику підприємства, якому вони віддали десятки років життя.

Що стосується 100-відсоткового тарифу, то, за словами Ігоря Сімоніка, «після набрання чинності спільного рішення правління і підконтрольного В. Бойку профкому ВАТ «ММК імені Ілліча», починаючи з 30 жовтня, було припинено дію пункту 6.13 Колективного договору «про оплату праці за змушені простої, що сталися не з вини трудящих, з розрахунку 75 відсотків середньомісячної заробітної плати».

100-відсоткову оплату праці отримують тільки «начальники і та частина людей, яка угодна керівництву». Також знято всі надбавки за шкідливість: «Працівників, які цікавляться акціями, змушують йти на небезпечні роботи без засобів індивідуального захисту. Видавати засоби індивідуального захисту, призначені для виконання робіт у певних умовах, як заявляє Бойко, для нього втратно. У звітах з охорони праці йдеться про мільйонні затрати, а насправді це лише відмивання грошей».

Вл. інф.