А наші не програли...

Футбол. Кубок УЄФА. 1/16 фіналу. Перші матчі. 18 лютого.

«Зеніт» (Росія) — «Штутгарт» (Німеччина). 2:1. «Олімпіакос» (Греція) — «Сент-Етьєн» (Франція). 1:3. «Астон Вілла» (Англія) — ЦСКА (Росія). 1:1. «Вердер» (Німеччина) — «Мілан» (Італія). 1:1. «Неймеген» (Нідерланди) — «Гамбург» (Німеччина). 0:3. ПСЖ (Франція) — «Вольфсбург» (Німеччина). 2:0. «Бордо» (Франція) — «Галатасарай» (Туреччина). 0:0. «Ольборг» (Данія) — «Депортиво» (Іспанія). 2:0. «Брага» (Португалія) — «Стандард» (Бельгія). 3:0.

Мінімально, але упевнено і переконливо

«Сампдорія» (Італія, Генуя) — «Металіст» (Україна, Харків). 0:1. Гол: Олійник, 45+3.

«Сампдорія»: Кастеллацці, Станкявічюс, Раджі, Луккіні, Дессена (Саммарко, 58), Паломбо, Франческіні (П’єрі, 58), Падаліно, Циглер (Марілунго, 74), Кассано, Белуччі. Тренер — Вальтер Маццаррі.

«Металіст»: Горяїнов, Майдана, Папа Гуйє, Обрадович, Бордіян, Едмар (Ганчаржик, 90), Рикун (Березовчук, 89), Слюсар, Валяєв, Олійник, Коельо (Девич, 79). Тренер — Мирон Маркевич.

Попереджено: Бордіяна, 25, Станкявічюса, 45+2, Коельо, 58, Папа Гуйє, 71, Олійника, 77, Луккіні, 84, Горяїнова, 90.

Арбітр — Павел Крістіан Балай (Румунія).

Генуя. Стадіон Луїджі Ферраріс. 20 500 глядачів. 5 градусів.

Придбання у київського «Динамо» Дениса Олійника, схоже, посилило атакувальний потенціал харківського клубу. Це, до речі, і підтвердили події генуезької зустрічі. Господарі лише на перших хвилинах тиснули на позиції українського клубу. А надалі «Металіст» грав грунтовно й упевнено. Він міцно заволодів ініціативою і часто загрожував воротам італійців. Їх увесь час виручав Кастеллацці. Проте і він не зміг врятувати свою команду одного разу...

Так от, протягом першого тайму харків’яни шість разів влучали в створ воріт «Сампдорії». Натомість їхній суперник — жодного. І саме сьомий удар (завданий уже в компенсований до першого тайму час) виявився результативним. Едмар зробив навісну передачу в центр карного майданчика господарів, і новобранець Олійник влучно пробив головою.

Після перерви, здавалося, генуезці частіше володіли м’ячем. Однак отримати з цього якийсь зиск не зуміли. А гості упевнено грали собі по ситуації. Після виходу на поле Марка Девича харків’яни створили ще кілька моментів. Отже, результат, здобутий у Генуї, дає «Металісту» хороший шанс у домашньому поєдинку.

— Сьогодні був важкий, але цікавий поєдинок. Нам удалося забити гол і не пропустити. Ми перемогли, але все вирішиться у Харкові. Якщо зважити, що ми два місяці не грали офіційних матчів, сьогодні команда зіграла нормально, — сказав наставник харків’ян. — Я казав підопічним, що треба перемістити гру в середину поля, особливо у другому таймі. Але вони притискалися до воріт. Дуже небезпечні передачі були у наш карний майданчик. Ну, і хвилювання десь було. Наприкінці поєдинку команда стала грати на утримання рахунку. Гадаю, у Харкові ми гратимемо абсолютно інакше...

Також Мирон Богданович додав, що поки клуб не думає про перемогу у Кубку УЄФА.

Юрій Сьомін: «Інтрига зберігається»

«Динамо» (Україна, Київ) — «Валенсія» (Іспанія). 1:1. Голи: Сілва, 8, Албіоль, 62 (автогол).

«Динамо»: Богуш, Несмачний, Михалик, Бетао, Ель-Кадуррі, Гіоане (Чернат, 46), Єременко, Вукоєвич, Кравченко (Нінкович, 65), Мілевський, Кравець (Корреа, 90+4). Тренер — Юрій Сьомін.

«Валенсія»: Санчес, Мадуро, Албіоль, Марчена, Албельда, Морієнтес, Дель Орно, Мата, Фернандеш (Бараха, 81), Ернандес (Гоакін, 71), Сілва (Вілья, 67). Тренер — Унай Емері.

Попереджено: Мілевського, 35, Мадуро, 62, Сілву, 64, Албельду, 66, Бетао, 81. Вилучено Мілевського, 64 (дві жовті картки).

Арбітр — Cерж Гюм’єнні (Бельгія).

Київ. Стадіон імені Валерія Лобановського. 17 000 глядачів. Мінус 1 градус, сніг.

Динамівці провели свій перший офіційний матч цього року на досить пристойному рівні. Щоправда, негативно вплинув на них швидкий гол, котрий господарі пропустили після флангової передачі. І не все у них виходило в першому таймі. Навіть закрадався сумнів: а чи зможуть кияни додати у грі, чи мають вдосталь резервів.

Однак після перерви «Динамо» заграло на високих швидкостях, намагалося діяти на першому номері. Зрештою, зрівняло рахунок. І мало всі підстави вийти вперед. Але в справу втрутилися обставини. Зокрема, не завжди адекватні рішення приймав арбітр...

Після зустрічі Унай Емері мав вигляд цілком задоволений. Він, зокрема, сказав представникам ЗМІ:

— Вважаю, що матч видався рівним. На початку зустрічі динамівці дуже активно пресингували наших гравців. Але нам удалося досить швидко забити м’яча і вирівняти гру. Підсумковий рахунок можу назвати справедливим. Виїзна нічия з таким сильним суперником — дуже непоганий результат...

Юрій Сьомін вважає, що інтрига в їхній парі з «Валенсією» продовжує зберігатися.

— Жереб звів нас із дуже серйозним суперником, що «Валенсія» сьогодні і підтвердила. Особливо вдавалося іспанським футболістам контроювати м’яча. Забивши нам швидкий гол, вони дуже вміло витягали наших хлопців на свою половину, сподіваючись зіграти на контратаках. Звичайно, якби вони забили вдруге, тоді для нас усе скінчилося б. Але у нашому випадку інтрига зберігається.

Мали складності з перестановками. Після травми Діакате в нас був лише один матч, у якому ми могли награти Несмачного на правому фланзі, а Бетао в центрі оборони. Не було певності щодо участі Нінковича в матчі, оскільки Мілош зазнав ушкодження в останньому контрольному поєдинку на зборі в Іспанії. Як бачите, проблеми були, але двораундова дуель триває, і ми готуємося до зустрічі у відповідь.

Прикро за незрозуміле вилучення Мілевського, оскільки в цей відрізок часу ми явно перехопили ініціативу. І мали всі шанси забити другий м’яч, але не вийшло. Як на мене, команда грала досить непогано, але в окремих епізодах від нас відвернулася удача.

— До речі, чи не вважаєте, що суддівство було дещо упередженим?

— Кілька дивних рішень не на нашу користь таки було. І це, сподіваюся, помітили як уболівальники на трибунах, так і ті, хто перебував на полі.

— Мабуть, Мілевському слід краще контролювати емоції. Адже саме тому арбітр і показав йому першу жовту картку.

— Напевно, ви маєте рацію. Але з другого боку: як, скажіть, він мав себе контролювати, коли його б’ють по обох ногах, а попередження отримує саме він? Подивіться повтор по телевізору — і тоді погодитеся зі мною...

На знімку: у боротьбі за м’яч Артем Кравець (на передньому плані) і Карлос Марчена.

Фото Володимира КОТЛЕНКА.