Головне — не кинути пити, а навчитися із цим жити, стверджують в Українському центрі обслуговування анонімних алкоголіків. Недаремно своїм символом анонімні алкоголіки вибрали верблюда, що багато п’є, а потім довго утримується від вживання рідини.

Цими днями виповнюється двадцять років руху анонімних алкоголіків (АА) Києва. Це незалежне громадське об’єднання чоловіків і жінок, головна мета якого допомагати собі й іншим залишатися тверезим. Така підтримка дуже важлива для тих, хто вирішив боротися зі своїм недугом. Алкоголізм визнано Всесвітньою організацією охорони здоров’я хворобою. Однак лікарі-наркологи стверджують: ніякими таблетками та ін’єкціями її не лікують. Так, медицина виводить людину зі стану запою, знімає абстинентний синдром, але зробити щеплення від алкоголізму неможливо. Насамперед алкоголік повинен визнати свою хворобу й захотіти з нею впоратися. Для цього одного бажання й волі недостатньо. Потрібна підтримка — психологічна, моральна, дружня. І її люди одержують від руху анонімних алкоголіків, до того ж зовсім безкоштовно.

— В 1954 році ВООЗ ввела алкоголізм у перелік хвороб. І про те, що це хвороба не тільки тіла, душі й розуму, першими заговорили анонімні алкоголіки. Вони ввели поняття «одужання». Тобто — від алкоголізму не можна вилікувати, але одужати можна. Одужання — це тривалий процес. Для цього АА пропонується конкретна програма «12 кроків», — пояснює лікар-нарколог Костянтин Мужановський. — Я б її назвав програмою практичного одужання, починаючи від визнання своєї хвороби, упізнання проблеми й бажання видужати із чіткими рекомендаціями, як поводитися для того, щоб залишатися тверезим... І для мене як для нарколога це серйозна допомога. Як лікар я можу провести необхідні процедури з виведення людини із запою або зняття похмілля, а потім потрібна реабілітація й одужання.

Українські анонімні алкоголіки кажуть, що держава їм ніяк не допомагає. Мовляв, добре хоч не заважає. А от психологи стверджують: традиційно, а в умовах кризи особливо, сто грам для багатьох є доступним засобом зняти напругу, стрес, тимчасово відійти від своїх проблем. І до такої релаксації вдаються дедалі більше українців.

Експерти визнають, в Україні досі не вироблено державну алкогольну політику. Вже шостий рік не можуть прийняти законопроект про алкогольну політику. Крім підтримки традиційної моделі наркологічної допомоги, нічого істотного не робиться. Для порівняння: у сусідній Польщі є навіть державне агентство з розв’язання алкогольних проблем.