Ранкове засідання 19 лютого

Сесійне засідання розпочалося на вимогу двох фракцій — Партії регіонів та КПУ — з оголошення півгодинної перерви для узгодження позицій. Після її завершення Олександр Єфремов (ПР) заявив про неприпустимість відключення від теплозабезпечення цілих регіонів — Дніпропетровської, Донецької, Луганської областей та Кримської автономії.

Щоб зупинити цей процес, фракція пропонує запросити представників НАК «Нафтогаз України» до Верховної Ради, щоб вони відповіли, чому таке відбувається. Верховна Рада підтримала цю пропозицію. В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») запропонував депутатам ухвалити звернення стосовно присвоєння Донецькому університету імені Героя України Василя Стуса. Однак Верховна Рада 226 голосами підтримала пропозицію про попереднє вивчення цього питання профільним комітетом. Також народні депутати підтримали пропозицію про заслуховування

3 березня цього року інформації Міністерства закордонних справ стосовно рішення Міжнародного суду про розмежування території біля острова Зміїний.

Далі парламентарії перейшли до розгляду питань порядку денного й ухвалили постанову про утворення тимчасової слідчої комісії з питань розслідування фактів порушення посадовими особами державних адміністрацій Київської області Конституції і чинного законодавства під час виділення і переоформлення земельних ділянок, а також постанову про відзначення на державному рівні 200-ї річниці Нікітського ботанічного саду. До останньої постанови, на пропозицію народного депутата Олега Ляшка (БЮТ), внесено пункт про необхідність вивчення Генпрокуратурою незаконного відчуження земель ботсаду.

У першому читанні було ухвалено законопроект про внесення змін до деяких законодавчих актів з метою подолання негативних наслідків фінансової кризи. За словами доповідача Юрія Полунєєва (БЮТ), ці зміни спрямовано на вдосконалення законодавства у сфері кредитно-фінансового регулювання, забезпечення стабільного функціонування банківської системи та реалізацію ефективних заходів стосовно підтримки ліквідності банків, приведення у відповідність з реаліями механізму погашення фізичними та юридичними особами заборгованості за кредитами. Зокрема, пропонується встановити обов’язковий продаж протягом не пізніше п’яти днів з дня надходження 50 відсотків обсягу надходжень в іноземній валюті на користь юридичних та фізичних осіб — суб’єктів підприємницької діяльності — через уповноважені фінансові установи на міжбанківському валютному ринку України. Також пропонується надати комерційним банкам право за погодженням з позичальником проводити в термін до 31 грудня 2009 року реструктуризацію за іпотечними кредитами на придбання житлової нерухомості або надання відстрочки зі сплати суми основного боргу за кредитами на термін не більш як два роки. А щоб зменшити ризик втрати позичальниками житла, пропонується ввести на 2009—2010 роки мораторій на його примусове відчуження в разі, якщо відсотки за іпотечним житловим кредитним договором сплачуються з максимальною затримкою до двох місяців.

Після цього Верховна Рада розглянула декілька законопроектів, які стосуються врегулювання діяльності Національного банку України. Представляючи законопроект про внесення змін до деяких законів України з питань діяльності НБУ, Сергій Харовський («НУ—НС») зазначив, що цей документ покликаний законодавчо врегулювати ситуацію, коли Верховна Рада висловлює недовіру голові Нацбанку, але Президент не вносить до парламенту подання про його звільнення. Отож у разі відсторонення Верховною Радою голови НБУ від виконання обов’язків мають припинятися повноваження його як голови та члена ради НБУ. Проте заступник голови Комітету Верховної Ради з питань фінансів та банківської діяльності Станіслав Аржевітін наголосив, що комітет пропонує відхилити цей законопроект, оскільки його положення суперечать Конституції.

Під час обговорення Іван Заєць («НУ—НС») сказав, що цей законопроект спрямований на знищення незалежності Нацбанку та підпорядкування його уряду, чого немає в жодній країні світу. Відтак він закликав відбити цю атаку на Нацбанк. Представник Партії регіонів Юрій Мірошниченко, зазначивши, що він не раз критикував діяльність голови НБУ Володимира Стельмаха, також наголосив, що запропоновані зміни прямо суперечать Конституції України. Отож на підтримку запропонованого законопроекту висловилися лише 188 народних депутатів.

Схожа доля спіткала і наступні законопроекти, якими так чи інакше пропонувалося врегулювати питання звільнення голови Нацбанку чи посилення парламентського контролю за його діяльністю. Зокрема, не знайшли належної підтримки законопроекти, які зобов’язували б Президента внести на вимогу парламенту подання про звільнення голови НБУ, стосовно забезпечення через Рахункову палату парламентського контролю за станом та використанням золотовалютних резервів України, курсової політики Нацбанку та посилення внутрішнього контролю через підпорядкування служби внутрішнього аудиту НБУ раді Нацбанку.

Натомість законопроект про внесення змін до Митного тарифу України ухвалено в цілому як закон. Ці зміни передбачають зменшення ставки ввізного мита на полівінілхлорид з 6,5 до 0 відсотків та зменшення ставок ввізного мита на сідельні тягачі та напівпричепи, колісні трактори, напівпричепи-рефрижератори та контейнеровози також до нуля відсотків, що має сприяти заміні українського автопарку транспортними засобами для перевезення вантажів, які відповідають європейським стандартам.

Народні депутати розглянули низку постанов про обрання та звільнення суддів і про призначення членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

На початку засідання головуючий привітав із днем народження народних депутатів Ольгу Бондар та Олександра Сочку.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.