Вчора Конституційний Суд України розпочав у формі усного слухання розгляд справи за конституційним поданням Президента України щодо офіційного тлумачення порядку звільнення з посади голови Національного банку України. Зокрема, глава держави просив суд роз’яснити:

— чи є підставою для звільнення з посади голови Національного банку України рішення Верховної Ради України, прийняте за відсутності подання Президента України;

— чи допускається припинення перебування на посаді голови Національного банку України (звільнення) в інший спосіб, ніж за поданням Президента України.

Необхідність такого тлумачення Конституції України зумовлена прийняттям парламентом постанови «Про діяльність Національного банку України в період фінансової кризи та стан виконання рішень Верховної Ради України з цих питань» від 26 січня 2009 року № 904-VІ, за пунктом 5 якої постанову Верховної Ради України «Про призначення Стельмаха В. С. на посаду Голови Національного банку України» від 16 грудня 2004 року № 2244-ІV визнано такою, що втратила чинність.

Розгляд справи триває.