Стотисячне місто Кам’янець-Подільський на Хмельниччині з початку 2009 року може і відпочивати після роботи, і засинати спокійно: разом із правоохоронцями громадський порядок бережуть тепер ще й 48 дружинників.

Усі вони — державні службовці, працюють у різних відділах та управліннях виконкому міської ради. Але з вікна свого кабінету все місто і його проблем не побачиш. Окрім того, у міському відділі міліції — нестача кадрів, правоохоронцям важко «накрити» всі мікрорайони. «А що, як ми спробуємо допомогти міліції власною дружиною?» — запитав підлеглих міський голова Анатолій Нестерук. Сильна половина апарату активно підтримала ідею. Бо уже всіх дістали хулігани у скверах, п’яні під барами й кафе, конфлікти у підворіттях, канонада від феєрверків після 10-ї вечора. Для історичного Кам’янця громадський порядок — мірило його популярності в світі. Бо ж навіть якщо пам’ятки в ньому унікальні, але туриста можуть побити чи пограбувати — ніхто не поїде сюди на екскурсію. До слова, торік, за статистикою музею-заповідника, місто відвідало 226 тисяч туристів.

У січні патрулювання принесло позитивні результати: жодного порушення порядку у вечірній час не зафіксовано! Кількох чоловіків напідпитку з громадських місць відправили додому, викликавши таксі та попередивши близьких, одного довелося забрати в лікарню з тяжким алкогольним отруєнням.

Начальник міськвідділу внутрішніх справ Микола Семенишин вдячний владі за розуміння. 206 тисяч гривень виділили з бюджету для підтримки міліції, знайшли додаткові кошти на паливо-мастильні матеріали, ремонт приміщення, та й програму відеонагляду міліція отримала завдяки активності міського управління міжнародних зв’язків і туризму, яке подало проект і виграло його.

— Маємо намір загітувати до патрулювання на вулицях міста і членів трудових колективів, — ділиться міський голова Анатолій Нестерук.