Уряд обіцяє всіляку підтримку тим, хто предметно займатиметься енергозбереженням

Ніде правди діти, в останні декілька років в Україні пожвавилися розмови про запровадження енергозберігаючих технологій, використання альтернативних енергоносіїв тощо. З’явилися нові нормативно-правові документи з цих питань. Окремі факти і приклади свідчать: процес цей зрушив з місця, але рухається, як старенька черепаха, — дуже мляво й повільно. Бачимо більше диму, ніж конкретних справ. І все через відсутність належної підтримки державою впровадження енергозберігаючих новацій.

«Газова війна» та її наслідок — убивчі для нашої економіки ціни на імпортний природний газ, здається, підштовхнули всіх нас, і уряд також, до пошуку ефективних шляхів зменшення використання цього природного ресурсу та його замінників.

Спочатку плани, потім фінансування

Аж ось, мов весняні проліски, через товщу інертності й байдужості ніби пробилися конкретні ініціативи уряду.

У січні зобов’язано голів обласних держадміністрацій розробити комплексні плани переходу з використання газу на альтернативні енергоносії. Установлено термін — два місяці. Обласним очільникам підказано: це можуть бути мазут, вугілля, електроенергія, біовідходи сільського господарства, інших виробництв промислової виробничої діяльності.

— Тільки-но області підготують відповідні пропозиції, уряд почне їх фінансування, — запевнила Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко.

Водночас вона звернула увагу керівників областей на необхідність розширення видобутку власного природного газу й повідомила, що уряд працює над комплексним планом розробки власних газових родовищ, зокрема на шельфі Чорного моря.

Шостку — на рослинні види палива

Не чекаючи обласних комплексних планів, наприкінці січня цього року уряд виділив 37 мільйонів гривень для переведення системи теплопостачання Шостки Сумської області на альтернативні види палива. За ці кошти передбачається перевести водогрійні та парові котли, в яких використовується газ, на альтернативні види палива рослинного походження — солому та деревину.

Міністерствам економіки і промислової політики доручено впродовж місяця з’ясувати, які вітчизняні підприємства здатні виготовляти обладнання для брикетування соломи та деревини для застосування їх у котлах спеціальної конструкції. Які заводи зможуть їх виготовляти, теж належить ще вивчити.

Досвід упровадження цього пілотного проекту в Шостці буде поширено на Сумщині. Згодом — в усіх областях. І не тільки палива рослинного походження, а й інших альтернативних видів.

Інші доручення

Міністерству фінансів дано урядове доручення спільно з Міністерством економіки та Державною податковою адміністрацією розробити зміни до законодавства для впровадження податкових пільг, зокрема, на податок на прибуток та на ПДВ для підприємств, які реалізуватимуть проекти з енергозбереження. Таке пільгове оподаткування може діяти протягом 10 років. Чи реально це? Чи не скоротяться і без того вже зменшені надходження до державного бюджету України? Прем’єр-міністр запевняє: ні.

Ще одна пропозиція уряду. Доручено профільним міністерствам та Національному агентству України з питань забезпечення ефективного використання енергетичних ресурсів підготувати проект рішення щодо введення двовідсоткової надбавки на реалізацію нафти та природного газу, яка спрямовуватиметься до спеціального Стабілізаційного фонду. У подальшому ці кошти планується використовувати на зменшення відсотків за кредитами, які надаватимуться під проекти з енергозбереження.