Київські старожили добре пам’ятають, як у столиці колись працювала сила-силенна спортклубів, дитячих спортивних шкіл, секцій. Тепер їх у Києві мов кіт наплакав. Але найприкріше те, що й ті поодинокі осередки здорового способу життя — під загрозою зникнення.

І серед них СК «Марафон», котрий підпорядкований комунальному підприємству «Спорт для всіх» Голосіївської райради міста Києва. І над ним завис «дамоклів меч». Цей осередок знаходиться в підвалі під’їзду № 4 будинку на вулиці Ломоносова, 19/11.

Двадцять сім років тому захаращене приміщення передали СК «Дніпро» тодішнього заводу «Комуніст». Його відремонтували і віддали спортовцям. Відтоді спливло чимало води у Дніпрі, змінилася назва клубу, але його незмінним керівником на громадських засадах працює багаторазовий чемпіон світу з поліатлону, майстер спорту Володимир Орленко. Він за власні кошти купує електролампочки, мило, туалетний папір, ремонтує велосипеди, готує лижі для тренувань і змагань. Зрозуміло, що всі члени клубу «Марафон», хто чим може, допомагають своєму керманичу. Цей колектив, як то кажуть, здоровий, кожен готовий прийти на допомогу товаришеві.

Тут тренуються, готуються до змагань поліатлоністи (плавання, стрільба, віджимання, влітку біг, узимку —лижі), тріатлоністи (плавання, біг, велокрос), легкоатлети та велосипедисти, юні спортовціі, молодь і ветерани. Клуб пишається своїми вихованцями: Ніною Дем’яненко, Григорієм Єсаульцевим, Василем Назаренком, Володимиром Орленком, Володимиром Фотинюком, Вірою Заволокіною та іншими, котрі прославили Україну далеко за її межами і одночасно є пропагандистами здорового способу життя і оздоровчого бігу.

Весь час райрада (під різними назвами) підтримувала СК «Марафон». Приязно ставляться до цього осередку і мешканці будинку, бо вони раді, що їхні діти мають відмінне заняття. І спортовці почуваються там комфортно. Але, на жаль, тепер у Голосіївському районі не виявляють турботи про спортивний клуб. А місцевий ЖЕК почав вимагати, щоб діти і спортовці самі платили за воду, світло, приміщення...

За таких умов і ставлення «Марафону», звісно, не вижити. Але дуже хотілося б, щоб бюрократи не виграли цей «матч» у прихильників фізкультури і спорту, не вбили надію молоді на краще майбутнє. Ситуацію може врятувати міська влада. Адже вона може зобов’язати Голосіївську райраду надати фінансову підтримку СК «Марафон».

Олександр НІЩУК, кандидат у майстри спорту.