Ранкове засідання 18 лютого

Народні депутати ухвалили рішення розглянути питання порядку денного за скороченою процедурою. Водночас відхилили пропозицію продовжити ранкове засідання до 15-ї години.
Спочатку народні обранці розглянули питання ратифікації. Зокрема, схвалили угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Румунії про економічне, промислове, наукове та технічне співробітництво, проект закону про приєднання України до Віденської угоди про заснування міжнародної класифікації зображувальних елементів знаків. А також додатковий протокол до Меморандуму про взаєморозуміння між урядом України і Організацією Північно-Атлантичного договору (НАТО) щодо заснування центру інформа.

Як повідомив заступник міністра закордонних справ Юрій Костенко, з моменту заснування місії України при НАТО її співробітники та члени їхніх родин користуються передбаченими Віденською конвенцією про дипломатичні відносини привілеями та імунітетом, тож цей законопроект, додав він, фактично закріплює на законодавчому рівні наявну практику.
Крім того, сесія ратифікувала додатковий протокол до Меморандуму про взаєморозуміння між урядом України і Організацією Північно-Атлантичного договору (НАТО) щодо призначення офіцерів зв’язку НАТО в Україні.
Щоправда, обговорення двох останніх питань фактично розкололо сесійну залу. Представники фракцій КПУ та ПР звинувачували більшість у зраді і спробі продати державу. У відповідь представник фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський закликав колег звертати увагу не лише на абревіатуру, а й читати законопроекти. «Розумні співпрацюють, дурні —замикаються», — констатував він.
У відсутності політичного забарвлення цих документів парламентаріїв переконував і урядовець Юрій Костенко, наголошуючи, що документ має суто протокольний характер.
Підтримали народні депутати й угоду між Кабінетом Міністрів України та урядом Алжирської Народної Демократичної Республіки про охорону інформації з обмеженим доступом та Конвенцію між урядом України і урядом Королівства Марокко про уникнення подвійного оподаткування та запобігання ухиленням від сплати податків на доходи.
Крім того, сесія у першому читанні ухвалила зміни до Закону «Про підвищення престижності шахтарської праці». Цей документ передбачає низку пільг для шахтарів. Зокрема, щодо плати за спожиту електроенергію, купівлі вугілля та зменшення ставки прибуткового податку. Парламентарії відхилили пропозицію ухвалити законопроект в цілому через низку зауважень. Водночас доручили профільному комітету оперативно підготувати законопроект до другого читання з тим, щоб розглянути його вже на наступному пленарному тижні.
Верховна Рада України прийняла за основу проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» (стосовно погодинної заробітної плати).
Крім того, парламент ухвалив в другому читанні закон «Про Державну програму приватизації на 2009—2013 роки». Документом визначено цілі, завдання, пріоритети та умови приватизації державного майна.
Основними пріоритетами проведення приватизації визначаються, зокрема, продаж дрібних пакетів акцій, окремо визначених об’єктів нерухомого майна, об’єктів незавершеного будівництва; продаж збиткових підприємств під зобов’язання покупця про проведення їх фінансового оздоровлення; продаж високоліквідних об’єктів для забезпечення виконання бюджетних завдань; сприяння розвиткові фондового ринку шляхом максимально широкого використання продажу акцій відкритих акціонерних товариств на фондових біржах тощо.

Олена ГОРБУНОВА.