Європейський Союз підтримає проекти з енергозаощадження, які впроваджуватимуть у Тернополі і Тернопільській області. Ці та інші напрями співпраці було обговорено під час робочої поїздки на Тернопільщину заступника голови представництва Єврокомісії в Україні Дірка Шюбеля.

Нині в області вже діє спільний проект «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду», в якому беруть участь 40 громад з восьми районів області. Кожна з них отримає суму, еквівалентну 10 тисячам доларів. Це 50 відсотків вартості проекту. Решту має зібрати громада. Керівник ресурсного центру Ігор Стефанів розповів, що кожна громада намагається вирішити найактуальнішу для себе проблему. Це, зокрема, ремонт ФАПів, забезпечення шкільними автобусами, прокладання водогонів, вирішення екологічних проблем тощо. Проект діятиме до 2010 року. Представники Єврокомісії пообіцяли також надати допомогу для заміни вікон, дверей на енергозберігаючі у школах, дитсадках та інших соціальних об’єктах. Тема запровадження енергоощадних технологій буде основною на інвестиційному форумі, який відбудеться навесні в Тернополі. Передбачається, що в ньому візьмуть участь зарубіжні фірми, які мають досвід у цьому питанні.

Йшлося і про співробітництво в освітній галузі. Нині за сприяння ЄС реалізується шість програм спільно з тернопільськими національним економічним університетом та державним технічним університетом. Стимулюватимуться обмін студентів та викладачів цих вузів з європейськими університетами, розробка спільних наукових проектів тощо.

Напередодні приїзду представників Єврокомісії до Тернополя у приміщенні обласної універсальної наукової бібліотеки відкрито Центр європейської інформації. Він створений тернопільським прес-клубом у співпраці з бібліотекою в рамках проекту «Тернопільщина: назустріч європейському майбутньому через об’єктивну інформацію» за підтримки Європейської програми Міжнародного фонду «Відродження». До речі, це вже другий такий центр у Тернополі. Перший було створено на базі Тернопільського національного економічного університету. Ще одна приємна новина. У травні Дні Європи в Україні, що їх організовує Єврокомісія з 2004 року, окрім столиці, відбудуться також у Тернополі і Кривому Розі. На думку міського голови Романа Заставного, це визнання не лише європейських устремлінь обласного центру, а й конкретних міжнародних напрацювань. До Тернополя приїдуть посли європейських держав, відбудуться міжнародна конференція, бізнес-форум.

Тернопільська область.