Зустріччю з Президентом України Віктором Ющенком учора завершився візит у нашу країну президента Європейського банку реконструкції і розвитку Томаса Мірова, повідомляє прес-служба глави держави. Керівник ЄБРР висловив занепокоєння фінансово-економічною ситуацією в Україні і підкреслив, що Україна є однією з найбільш постраждалих у результаті фінансової кризи країною. Одними з головних чинників, що сприяють виходу з кризи, Міров назвав поновлення кредитування корпоративного сектору економіки і досягнення домовленості з МВФ.
Банкір повідомив, що організація виступає за надання широкомасштабної фінансової допомоги з боку Євросоюзу країнам Центральної і Східної Європи, у тому числі й Україні. «Немає сумнівів, що погіршення ситуації в Центральній і Східній Європі позначиться на ситуації у Європі загалом», — передає РБК-Україна.
Під час прес-конференції за підсумками візиту в Україну Томас Міров (праворуч) повідомив, що найближчим часом ЄБРР планує увійти до статутного фонду одного з українських комерційних банків. Він також зазначив, що організація планує надати фінансову допомогу 10—20 українським банкам на суму 0,5 млрд. євро. Глава ЄБРР, однак, наголосив, що умовою для надання фінансової допомоги є попереднє проведення міжнародного аудита.
Крім фінансового сектору, одним із пріоритетних напрямів для діяльності банку в Україні було названо фінансування проектів у галузі енергетики. За словами Томаса Мірова, організація готова «вкладати кошти в муніципальне споживання для зменшення энерговтрат шляхом запровадження енергоефективних технологій». Як ще один перспективний напрям у сфері енергетики банкір назвав підтримку проектів, пов’язаних з використанням поновлених джерел для виробництва енергії: вітру, води, сонця. У 2009 році організація планує продовжити співробітництво з українськими компаніями в частині фінансування їхніх проектів за рахунок покупки викидів вуглекислого газу, так званих «вуглецевих кредитів». Загалом цього року ЄБРР планує виділити Україні у вигляді кредитів 1—1,3 млрд. євро, — повідомив Томас Міров.