Незабаром надійдуть грантові кошти Європейського банку реконструкції та розвитку для добудови саркофага на Чорнобильській атомній електростанції. Про це Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко повідомила вчора на засіданні уряду.

За спеціальною угодою з ЄБРР для завершення будівництва виділено 135 мільйонів євро. Цих коштів вистачить, щоб завершити цей «стратегічний, ключовий проект для України» та перетворити Чорнобиль на екологічно чисту зону, поінформувала глава Кабміну.

Вона також повідомила, що уряд переміг у Конституційному Суді в справі про припинення угоди між Кабінетом Міністрів та компанією «Венко інтернешнл лімітед» про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах Прикерченської ділянки надр континентального шельфу Чорного моря». Юлія Тимошенко нагадала: прийшовши до влади, уряд скасував рішення своїх попередників, які стосувалися «крадіжки шельфу Чорного моря зі стратегічними запасами природного газу». Проте, за її словами, Президент скасував рішення Кабінету Міністрів, через що було припинено роботи з розробки шельфу державною компанією НАК «Нафтогаз України».

Юлія Тимошенко зауважила, що уряд продовжує послідовно боротися з корупцією та криміналізацією в країні. В цьому контексті вона ще раз наголосила, що припинено корупційну схему поставок російського газу через посередницьку компанію «Росукренерго».

Прем’єр-міністр також поінформувала, що підписала декларацію керівництву Міжнародного валютного фонду (МВФ) про готовність до співпраці. Вона вважає, що такий документ має підписати також Президент, виконуючі обов’язки голови Національного банку та міністра фінансів і Голова Верховної Ради.

На засіданні також стало відомо, що уряд разом з Нацбанком, Світовим банком, Європейським банком реконструкції і розвитку та Міжнародним валютним фондом розробили порядок рекапіталізації державних і приватних українських банків.

«За рахунок цієї рекапіталізації буде придбано частину акцій вітчизняних приватних комерційних банків», — повідомила глава уряду, наголосивши, що такий порядок дасть змогу повернути банкам здатність кредитувати реальний сектор економіки й видавати депозити фізичним та юридичним особам.