Ранкове засідання 17 лютого

На початку ранкового засідання Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович поінформував, що за підписами 151 депутата зареєстровано проект постанови про його відкликання. Це регламентна норма, нагадав О. Лавринович, депутати у будь-який момент можуть зініціювати відкликання глави парламенту чи його заступників. І не пізніше як наступного дня після внесення такої пропозиції парламент має розглянути це питання на своєму засіданні. Проте за включення питання про відкликання О. Лавриновича з посади Першого заступника Голови Верховної Ради проголосували лише 209 депутатів.

Лідер фракції БЮТ Іван Кириленко запропонував колегам працювати всі пленарні дні доти, доки не буде вичерпано порядок денний і розглянуто всі заплановані питання. А заступник голови фракції Блоку Литвина Олег Зарубінський наполягав обговорювати питання за скороченою процедурою. Друга пропозиція була підтримана депутатами, а ось перша ні.

Досить бурхливе обговорення викликало питання голосування за проект постанови Верховної Ради про відставку міністра фінансів Віктора Пинзеника за власним бажанням. Хоча причини відставки міністра в заяві вказано не було. Депутати з різних фракцій у своїх виступах хотіли побачити Віктора Пинзеника у сесійній залі парламенту до голосування за його відставку, щоб почути особисто від нього причини такого кроку.

Микола Азаров (Партія регіонів) вважав, що міністр фінансів спочатку має викласти свою позицію і пояснити причини відставки на засіданні Комітету з питань бюджету. В’ячеслав Кириленко («НУ—НС») наполягав заслухати перед голосуванням інформацію з вуст міністра фінансів щодо прогнозу інфляції у країні, чи справді виконали податківці план надходжень до державного кошторису, щоб люди могли дізнатися правду про стан економіки. Деякі депутати говорили, начебто відставка В. Пинзеника може призвести до дефолту в державі, оскільки він був чи не єдиною людиною в уряді, котрий говорив правду про стан економіки та бюджету.

За словами О. Лавриновича, В. Пинзеник повідомив, що через стан здоров’я не може взяти участь у пленарному засіданні парламенту і попросив розглядати його заяву без нього. За відставку міністра фінансів проголосували 238 депутатів із усіх фракцій, окрім Партії регіонів.

Депутати ухвалили низку постанов про проведення парламентських слухань: про сучасний стан та перспективи розвитку сільського господарства і харчової промисловості (у березні), «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці», «Сучасний стан та актуальні завдання подолання наслідків Чорнобильської катастрофи» (у квітні), «Шляхи реформування охорони здоров’я та медичне страхування в Україні» (у травні), «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010—2020 роки в умовах глобалізаційних викликів» (у червні).

У цілому затверджено порядок денний четвертої сесії Верховної Ради шостого скликання («за» — 227). Під час обговорення комуністи наполягали вилучити з порядку денного всі питання, які стосувалися реабілітації жертв політичних репресій, однак депутати не підтримали цю пропозицію. Прийнято також постанову про проведення позачергових виборів із обрання міських, сільських та селищних голів та місцевих рад у деяких регіонах України.

У першому читанні прийнято закон про внесення змін до деяких законів щодо протидії хабарництву в авторстві депутата Анатолія Гриценка. Цим документом пропонується запровадити досить жорстке покарання за хабарництво для чиновників місцевого чи загальнодержавного рівня. Якщо чиновника буде спіймано під час отримання хабара у розмірі 10 тисяч доларів і більше, то на нього чекатиме не менш як 15 років позбавлення волі з повною конфіскацією майна без права на амністію. А для працівників судових чи правоохоронних органів — суддів, слідчих чи прокурорів — пожиттєве ув’язення з конфіскацією майна без права амністії. «Так, це жорстоко. Це майже така сама відповідальність, як і за вбивство людини. Але правоохоронці вбивають набагато більше, десятки мільйонів людей тим, що підривають довіру до закону», — сказав А. Гриценко.

Учора в парламенті було четверо іменинників — народні депутати Василь Грицак, Юлія Новикова, Ігор Савченко, В’ячеслав Пєрєдєрій.