За повідомленням Держкомстату, обсяги промвиробництва у січні скоротилися на 34,1 відсотка порівняно з відповідним періодом минулого року

Проти грудня обсяги доданої вартості в реальному секторі економіки знизилися на 16,1 відсотка. Різке переохолодження економіки зумовили, по-перше, відсутність зовнішнього попиту на наш традиційний експорт, по-друге, брак мотивації для комерційних банків кредитувати реальний сектор економіки. По-третє, подорожчання на третину природного газу. По-четверте, рецесія на товарних ринках країни, яку загострили платіжні негаразди суб’єктів господарювання.

Видобувна промисловість поринула «в мінус» на 37,3 відсотка, переробна — ще глибше (на 41,6 відсотка). Від 30 до 50 відсотків і нижче «просіли» легка, целюлозно-паперова, хімічна, металургійна та, що найбільше бентежить, машинобудівна галузь (-58,3 відсотка).

У натуральних вимірах ми маємо істотне падіння видобутку вугілля (і його запасів на ТЕС), сирої нафти, газового конденсату, залізної руди і концентратів. Утім, не менш вражають темпи скорочення обсягів переробленого й охолодженого м’яса, масла, молока... Виробництво харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів скоротилося за останній місяць на 22,5, а проти січня минулого року — на 14,3 відсотка. При цьому географічно «в мінусі» опинилися геть усі області країни.

З одного боку, наша криза багатовимірна і типова. Виробники міндобрив або, скажімо, будівельники, не перерахують очікувані мільярди доларів у вигляді податків, і дефіцит бюджету уряд покриватиме за рахунок зовнішніх кредитів, а то й емісійних джерел. З другого — наша криза дуже специфічна. Бо тільки наша країна у січні «виходила» з неї за відсутності міністра фінансів, голови Центробанку і бодай схематичного плану першочергових і середньострокових дій. Як на мене, саме тому скорочення обсягів промвиробництва в Україні більш як удвічі вище, ніж у найближчих сусідів — росіян. Головне статистичне відомство країни, до слова, відмовилося оприлюднювати помісячний обсяг валового внутрішнього продукту країни. Кажуть, перейшли на сучаснішу міжнародну методику розрахунків. Але й без цього зрозуміло, що на старті року наш ВВП, дякуючи промисловості, навряд чи буде вищий за плінтус. Поза сумнівом, різке скорочення економіки справить додатковий негативний вплив на платоспроможність приватного і державного секторів економіки, їхню здатність відповідати за борговими зобов’язаннями. Це одна з причин, чому світові рейтингові агентства вже знизили Україні довгострокові суверенні кредитні рейтинги, а місія МВФ залишила країну в розчаруванні.