Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок у рамках офіційного візиту до Королівства Данія зустрівся з Президентом Фолькетингу (Парламент Данії) Тором Педерсеном та членами Президії Фолькетингу

Під час зустрічі було обговорено широке коло питань двосторонньої співпраці та її міжпарламентська складова.

«Мабуть, символічно те, що парламентська делегація Верховної Ради перебуває у Данії в день 17-річчя встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами», — зазначив В. Литвин, подякувавши Т. Педерсену за високу оцінку внеску українського парламенту в їх розвиток.

«Ми розраховуємо, що співпраця між нашими парламентами, а отже, між нашими країнами, буде ще тіснішою», — сказав В. Литвин, запросивши парламентську делегацію Фолькетингу відвідати Україну.

Голова Верховної Ради України заявив, що всі політичні сили, представлені в парламенті, «не мають розбіжностей щодо європейського вибору України».

У свою чергу Президент Фолькетингу наголосив, що одним з головних напрямів діяльності парламенту Данії є розвиток європейського міжпарламентського співробітництва. Він високо оцінив розвиток міжпарламентських двосторонніх відносин, зазначивши, що з моменту встановлення дипломатичних відносин між нашими країнами відбувається інтенсивний обмін візитами національних парламентських делегацій.

Т. Педерсен заявив, що датські парламентарії підтримують європейські прагнення нашої держави, і запевнив, що представники Фолькетингу докладатимуть зусиль до забезпечення якомога тіснішого співробітництва України з європейським співтовариством.

Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо євроатлантичних перспектив України. Зокрема, відповідаючи на запитання Т. Педерсена щодо перспектив вступу України до НАТО, В. Литвин зазначив: «Ця тема розколює Україну». При цьому він підкреслив, що Україна і надалі співпрацюватиме з альянсом згідно з програмами партнерства. «За нинішніх умов мова має йти про процес, а не про пункт призначення. Співпрацювати потрібно, але водночас не треба поспішати з формалізацією стосунків», — наголосив Голова Верховної Ради України.

За словами В. Литвина, головним показником безпеки країни є «консолідація і стабільність усередині держави».

На прохання Т. Педерсена В. Литвин охарактеризував поточну політичну ситуацію в Україні. «Україна у розвитку державності підійшла до певної межі, яку потрібно переступити, щоб перейти в нову якість, — сказав він. — На це накладається жорстке політичне суперництво, яке має під собою не ідеологічні розбіжності, а точиться у площині особистих стосунків». «А це свідчить про те, що парламент має багато працювати, щоб відігравати роль стабілізуючого чинника для всіх гілок влади», — підкреслив Голова Верховної Ради України.

В. Литвин спрогнозував, що політична нестабільність в Україні збережеться до президентських виборів. Водночас він вважає, що «політичне змагання потрібно перетворити на енергію для вироблення оптимальних шляхів розвитку країни». «Змагання особистостей необхідно перевести у площину змагання ідей», — переконаний В. Литвин.

Він також зазначив, що «від парламенту в таких умовах вимагається чітке проведення лінії, яка могла б дисциплінувати і Президента, і Прем’єр-міністра».

Загалом, вважає Голова Верховної Ради України, вибори Президента «мають дати відповідь не так на запитання, хто обійме головну посаду в країні, як на те, на яких засадах розвиватиметься країна як у внутрішньому, так і у зовнішньому вимірі».

Відповідаючи на запитання Т. Педерсена щодо україно-російських відносин у газовій сфері, В. Литвин зазначив, що у кінцевому підсумку так званий газовий конфлікт продемонстрував, «по-перше, що у нас немає адекватних взаємин з Росією, а по-друге, те, що українські політики не говорять однією мовою».

У цьому контексті В. Литвин наголосив, що проблема енергозабезпечення та переходу на енергозберігаючі технології й альтернативні джерела енергії є надзвичайно актуальною для України. Досвід Данії в цій сфері, вважає він, важливо «поєднати з нашими потенційними можливостями». «Поширення застосування відновлювальних джерел енергії надзвичайно важливе для України як з огляду на екологічну безпеку, так і з огляду на необхідність забезпечення енергетичної незалежності країни», — сказав Голова Верховної Ради України.

Президент Фолькетингу поінформував, що цього року в Данії планується провести конференцію ООН з питань збереження клімату («Кіото-2»). За словами В. Литвина, Україна зацікавлена взяти участь у конференції і вважає дуже важливим цей напрям співпраці на міжнародному рівні.

Торкаючись питань економічної співпраці, Т. Педерсен зазначив, що останнім часом датські підприємства значно збільшили свою інвестиційну присутність в Україні, зокрема, в АПК. «Тісний контакт між нашими депутатами і загалом між парламентами сприятиме економічному зростанню наших країн», — сказав він.

Сторони також обмінялися думками щодо шляхів протидії наслідкам фінансово-економічної кризи.

Як раніше повідомлялося, В. Литвин 17—18 лютого перебуває в Королівстві Данія з офіційним візитом. Програмою візиту також передбачено зустрічі Голови Верховної Ради України з членами Комітету з питань зовнішньої політики Фолькетингу і міністром закордонних справ Данії Пером Стігом Мьоллером.

У Національному музеї Данії Голова Верховної Ради України виступить перед широкою аудиторією на тему «Сучасні світові виклики — відповідь України».

Українська парламентська делегація також візьме участь у церемонії урочистого відкриття меморіальної дошки на будинку, в якому функціонувала дипломатична місія УНР.

До складу української парламентської делегації увійшли Ірина Белоусова (фракція «Блок Литвина»), Володимир Ландік (фракція Партії регіонів у Верховній Раді України), Володимир Стретович (фракція Блоку «Наша Україна—Народна самооборона»), Ігор Алексєєв (фракція Комуністичної партії України), Сергій Міщенко (фракція «Блок Юлії Тимошенко»).

* * *

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у вівторок у рамках офіційного візиту до Королівства Данія зустрівся з міністром економіки і бізнесу Данії Лене Есперсен.

Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо поточної ситуації в Європі з огляду на фінансово-економічну кризу.

У цьому контексті В. Литвин повідомив про нещодавно ухвалений українським парламентом пакет законодавчих актів, спрямованих на мінімізацію наслідків кризи.

Голова Верховної Ради України також зазначив, що антикризові заходи не повинні мати протекціоністський характер, оскільки це може призвести до ізоляції країни.

Зі свого боку Л. Есперсен повідомила про антикризові заходи, які застосовує уряд Данії, зазначивши, «що саме зараз, як ніколи, нація має об’єднатися». Міністр підтримала позицію В. Литвина щодо неприпустимості протекціонізму, наголосивши, що в інтересах наших країн зберегти принципи вільної торгівлі й запобігти намаганню великих країн закрити свої ринки для доступу іноземних товарів. «Ми повинні розвивати двосторонні стосунки задля спільного доступу на ринки інших держав», — вважає Л. Есперсен. Міністр також заявила, що Данія вітає вступ України до СОТ.

Сторони також приділили значну увагу питанням енергетичної незалежності, енергозбереження, розвитку відновлювальних джерел енергії й обговорили питання, пов’язані з проведенням конференції ООН з питань збереження клімату.

У цьому контексті В. Литвин зазначив, що в Національній академії наук України є «величезні напрацювання» у цій сфері. «Я думаю, нинішня ситуація примусить владу, підприємців зацікавитися цими науковими розробками і втілити їх у життя. А наше завдання як парламенту — заохотити цю роботу», — сказав він.

Цього самого дня відбулася аудієнція В. Литвина у Її Величності Королеви Маргрете ІІ.

Прес-служба Верховної Ради України.

Зустріч Голови Верховної Ради України Володимира Литвина з Головою Фолькетингу Королівства Данія Тором Петерсеном під час офіційного візиту глави парламенту України до Королівства Данія.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.