Безробіття в Україні прогнозують на рівні 9 відсотків

Попит на робочу силу був, є і буде завжди. Навіть у періоди гострих економічних і фінансових криз, стверджують у Державному центрі зайнятості. От тільки у роботодавців трохи помінялися запити стосовно професій найманих робітників. Сьогодні, як і раніше, в ціні слюсарі, електромонтери, монтажники. У фаворі офіціанти, продавці, охоронці та водії. Знову з’явилася надія на працевлаштування в рекламних агентів і менеджерів з продажів. Почали повертатися на свої місця працівники банківської сфери.

За прогнозами фахівців, рівень безробіття, за методологією Міжнародної організації праці, цьогоріч в Україні становитиме 9%. А послугами державної служби зайнятості скористаються три мільйони осіб (торік ця цифра становила 2,5 млн.).

Уже цього року, за словами директора ДЦЗ Володимира Галицького, за допомогою служби зайнятості знайшли роботу більш як 39 тисяч громадян. Щоправда, попит і пропозиція з працевлаштування по регіонах різні. Наприклад, у столиці на 12 тисяч безробітних припадає більш як 20 тисяч робочих вакансій. А от у Вінницькій області на одне робоче місце близько 44 претендентів.

Та в державній службі зайнятості оптимістично заявляють: хвиля безробіття спаде, трудове життя країни налагодиться, а ринок праці вже потихеньку починає приходити до тями. Пережити непрості часи, на думку В. Галицького, допоможе антикризове законодавство, прийняте у сфері зайнятості.

— Воно дасть нам змогу зберегти кадровий потенціал підприємств, не допустити зростання рівня безробіття і забезпечити соціальні гарантії громадян, — коментує зміни в законодавстві директор ДЦЗ.

Служба зайнятості ще раз нагадує: якщо на підприємстві відбувається скорочення штату, не погоджуйтеся на звільнення за власним бажанням чи за згодою сторін. Останнє зараз прирівнюється, по суті, до звільнення з власної ініціативи, і роботодавець не має жодних зобов’язань перед працівником.

У Фонді загальнодержавного страхування на випадок безробіття грошей на виплату допомог вистачить на всіх. Бюджет фонду затверджений на рівні більш як 4 млрд. грн. До того ж розробляється механізм виплат з так званого часткового безробіття. Сьогодні мінімальний розмір допомоги у зв’язку з безробіттям для тих, хто платив внески у фонд, становить 500 грн., для незастрахованих осіб — 360 грн.

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА (з архіву «Голосу України»).