Пекарі: ми не винні, але хліб дорожчатиме

Працівники хлібопекарських підприємств знову стоять біля Кабміну і лякають всеукраїнським страйком. Вимоги ті само: зняти обмеження на підвищення цін у хлібопекарській галузі і заборонити місцевій владі регулювати рентабельність хліба.

— Ми вже втретє виходимо під стіни Кабміну, але не для того, щоб захистити свої робочі місця і зарплату, а для того, щоб зберегти галузь у цілому, — повідомив голова Всеукраїнської профспілки працівників харчової, переробної промисловості і суміжних галузей Анатолій Тільних. — Уряд не виконує домовленостей і перекладає всю складність становища на плечі населення.

На одному боці барикади з профспілками — Всеукраїнська асоціація пекарів. Там запевняють, хлібопекарська галузь загнана у глухий кут, а підприємства на межі банкрутства.

— Є умовно здорові підприємства, які поки що тільки кашляють, а є й такі, котрі практично лежать на носилках, — роз’яснив обстановку на місцях президент ВАП Володимир Слабовський.

За його словами, більшість підприємств не в силах виплачувати не тільки тіло кредиту, а й відсотки. «Курсові втрати пекарів зараз колосальні», — наголосив він.

В. Слабовський також відзначив, що торік у серпні-вересні пекарі були змушені взяти валютні кредити під закупівлю зерна у зв’язку з відсутністю у банків національної валюти для кредитування.

— Нам «допомогли» взяти доларові кредити і ми закупили зерно по 1300 гривень, зараз воно коштує 1200, а нам з урахуванням курсової різниці воно обходиться в 2500 гривень, — пояснив він.

Також асоціація вимагає внести зміни до постанови Кабміну №1222 і зняти обмеження на рентабельність виробництва хліба. «Якщо це відбудеться, місцева влада буде змушена з нами домовлятися», — відзначив В. Слабовський.

За його словами, для того щоб залишатися на ринку, ціни на хліб повинні піднятися приблизно на 10 відсотків.

Тим часом, як повідомляє наш влаcкор Віктор Хоменко, пішов четвертий тиждень, як у Криму підняли ціни на всі хлібобулочні вироби щонайменше на 15 відсотків, включно з «соціальними» сортами. Експерти вважають, що таке подорожчання започаткувало плановий ціновий стрибок, який штучно стимулюють підприємства-монополісти, котрі переводять свої прибутки у вільно конвертовану валюту. Обурені споживачі вважають ціни «штучно розпухлими» й надуманими та відзначають: «Пекарі замовчують те, що головна складова хліба — борошно — не тільки не подорожчала, а й навіть подешевшала порівняно з минулорічною осінню. Не змінилася і вартість олії».

У тому, що хлібопекарні підприємства-монополісти вочевидь поспішили з різким підняттям відпускних цін, переконана й Держінспекція контролю за цінами в автономії, яка за тиждень закінчить аналіз нових, високих цін на хліб і не сумнівається, що «доведе їх необгрунтовану завищеність». Тут вважають, що доки не відбулося весняне подорожчання електроенергії, зростання цін на хліб не можна вважати обгрунтованим. До того ж вкластися навіть в задекларовані 15 відсотків підвищення ціни хліба його виробникам не вдалося. Як і з’ясувати, як підвищення курсу долара стосовно гривні вплинуло на вартість кримського хліба.

Водночас хліб на півострові продовжує дорожчати, попри перемовини з пекарями та запевнення глави уряду автономії Віктора Плакіди в тому, що «запасів борошна в аграрному фонді достатньо для того, щоб у разі різкого збільшення цін на ті чи інші види сировини, які закладені в собівартість випічки хліба, можна було б регулювати ціну на хліб».

Фото Андрія НЕСТЕРЕНКА.