Голова Верховної Ради Володимир Литвин взяв участь в урочистостях, присвячених 20-річчю виведення військ з Афганістану, що відбулися у місті Фастів.

Називаючи урочистості «моментом, коли радість обнімається зі сльозами», він наголосив: важливо зберегти пам’ять про події двадцятирічної давнини та низько вклонився тим людям, які не повернулися з війни, виконуючи свій обов’язок перед Батьківщиною. За його словами, ці воїни підхопили естафету ветеранів Великої Вітчизняної війни, які були стрижнем держави, що не тільки відстояли її, а й відновили народне господарство, були моральним авторитетом.

Голова Верховної Ради наполягає на визнанні і моральній підтримці людей, котрі брали участь у бойових діях в Афганістані, і вважає, що їм та їхнім сім’ям треба надати відповідний статус. «Необхідно насамперед виконати зобов’язання перед людьми, допомога яким перебуває на надзвичайно низькому рівні, — сказав Володимир Литвин. — Я звернуся до відповідних комітетів Верховної Ради, Кабінету Міністрів для прийняття спільного рішення».

Також, на його думку, потрібно підтримати тих, хто здійснює підприємницьку діяльність і сприяє громадським організаціям воїнів-інтернаціоналістів, розв’язати проблему з житлом, забезпечити воїнів-інвалідів автотранспортом. Важливою є, за словами Володимира Литвина, і моральна оцінка. Учасники бойових дій в Афганістані повинні бути за статусом прирівняні до ветеранів Великої Вітчизняної війни.

Голова Верховної Ради нагородив воїнів—інтернаціоналістів цінними подарунками, а зранку поклав квіти на могилу воїнів-інтернаціоналістів у Києві.

Повернення до мажоритарної системи

Володимир Литвин, відповідаючи на запитання журналістів, заявив про можливість проведення референдуму про скасування виборів за пропорційною системою на місцевому рівні.

«Я — прихильник проведення виборів за мажоритарною системою на всіх рівнях», — наголосив він. За його словами, на місцевому рівні треба взагалі повернутися до мажоритарного принципу, тоді не буде в нас тих дивацтв, які сьогодні спостерігаються.

Володимир Литвин повідомив, що будуть створені ініціативні групи і проведено збір підписів серед людей для того, щоб, у разі непідтримання такої пропозиції, на законодавчому рівні був проведений референдум про скасування виборів на пропорційній основі.

Вірогідність дочасних виборів залежить від розвитку подій

Голова Верховної Ради вважає, що можливість проведення одночасних виборів Президента та Верховної Ради залежить від того, як далі розвиватимуться події в країні. «На моє глибоке переконання, вони можуть бути не у зв’язку чи за ініціативою тієї чи іншої політичної сили, яка вже порахувала свої шанси, а залежатимуть від того, як розвиватимуться події в країні», — зазначив він. Володимир Литвин зауважив: якщо і надалі відбуватиметься знущання над людьми, так, як це добре видно на прикладі Києва, то люди вийдуть і зметуть усіх.

Володимир Литвин вважає, що високопосадовці, які ведуть боротьбу між собою, своїми ж руками руйнують Україну. Голова Верховної Ради сказав, що треба мати чіткий план, як діяти далі. Бо в нас знають, що робити, та не знають, як.

Водночас він наголосив, що необхідно відмовитись від квотного принципу під час призначення на вищі керівні посади, а обирати людей за професійною придатністю. «Діяти за принципом квот — це знущання над країною», -заявив глава парламенту.

Відсторонення від обов’язків — це залякування

Голова Верховної Ради України В. Литвин вважає пропозицію про відсторонення від виконання обов’язків голови Комітету Верховної Ради з питань Регламенту, депутатської етики та забезпечення діяльності Верховної Ради такою, що не відповідає вимогам Регламенту Верховної Ради.

За його словами, пропозиції про відсторонення Олександра Єфремова та Першого заступника Голови Верховної Ради Олександра Лавриновича спрямовані на те, щоб залякувати один одного. «Від таких дій країна втрачає свідомість, а керівники добре почуваються», — сказав він. Глава парламенту порадив ініціаторам цього питання вивчити норми Регламенту, де чітко зафіксовано, в яких випадках може бути відсторонено голову регламентного комітету.

Володимир Литвин зазначив, що наступний пленарний тиждень буде надзвичайно важким, бо той факт, що Верховна Рада почала працювати, призвів до того, що деякі люди втратили сон і намагаються зробити все, щоб зірвати її роботу.

На знімку: Володимир Литвин і Тетяна Сташкевич (медсестра, всі роки війни працювала в Афганістані, виходила з останніми військовими частинами).

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.