Легка атлетика. Олімпійських чемпіонів Пекіна у стрибках із жердиною — австралійця Стівена Гукера та росіянку Олену Ісинбаєву (на знімку) — називали фаворитами ювілейного, ХХ міжнародного легкоатлетичного турніру «Цептер — Зірки жердини», який відбувся в неділю в Донецьку. Обидва атлети виправдали сподівання, ставши переможцями: Гукер — із результатом 5 метрів 92 сантиметри, Ісинбаєва — 5 метрів рівно.

Багаторазова рекордсменка світу встановила два нових рекорди, хоча і змусила похвилюватися донецьку публіку, яка заповнила палац спорту «Дружба». Виходу до сектора легкоатлетка чекала близько чотирьох годин (її потенційні суперниці змагалися на нижчих висотах). 4 метри 76 сантиметрів Олена подолала з першої спроби. А ось на наступній висоті — 4 метри 86 сантиметрів —два стрибки виявилися невдалими. На той момент лідером змагань була Фабіана Мюрер із Бразилії, яка встигла побити в Донецьку два рекорди Південної Америки для закритих приміщень. І лише після успішного завершального стрибка Ісинбаєвої крапка в суперечці за перше місце була поставлена. Мюрер була другою (4 метри 81 сантиметр), третє місце посіла досвідчена Моніка Пірек із Польщі (4 метри 71 сантиметр).

Уболівальники стали свідками встановлення двох поспіль світових рекордів для закритих приміщень: спочатку Ісинбаєва двічі невдало стрибнула, намагаючись подолати рекордні 4 метри 96 сантиметрів. Після чого зробила хід, випробуваний торік: попросила підняти планку на сантиметр вище —до 4.97 — і впоралася з висотою, встановивши новий світовий рекорд. Потім замовила 5 метрів, котрі й здолала з другої спроби. «Світові рекорди планувати дуже складно, але на п’ять метрів хотілося стрибнути саме тут, для всіх донецьких глядачів. Вони мене дуже люблять, і хотілося віддячити їм за це», — пояснила спортовка, для якої «Зірки жердини» були першим стартом у сезоні.

Донецьк Олена вважає щасливим для себе містом: адже саме тут вона встановила два своїх перших зимових світових рекорди, після чого, за її словами, «життя перевернулося». До речі, чемпіонка тут придбала квартиру і знайшла... коханого хлопця на ім’я Артем.

А ось для Стівена Гукера спроба штурмувати світовий рекорд завершилася невдало. Як відомо, рекорд світу для закритих приміщень встановив ще 1993 року в Донецьку Сергій Бубка. «Для мене 6.16 — цільова і магічна висота, — зізнався пан Гукер. — Я завжди її замовляю на змаганнях і вже дуже-дуже близький до мети. Можливо, наступний раз буде вдалішим». Найвище особисте досягнення австралійця — 6 метрів 06 сантиметрів.

Друге і третє місця у чоловіків посіли відповідно росіянин Євген Лук’яненко (5.82) та американець Дерек Майлз (5.72). Найкращим серед українських спортовців був Олександр Корчмід (5.62).

Донецьк.

Фото Ігоря ТКАЧЕНКА (Укрінформ).