Головний фінансовий кошторис України може бути переглянутий в екстремальних умовах, якщо керівництво країни говоритиме, що все добре і відкладе фінансове питання до літа. Про це заявив Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Лавринович, відповідаючи на запитання «Голосу України».

Водночас, за його словами, достатньо тривожний і стан місцевих бюджетів, особливо щодо фінансування медичного забезпечення. Крім того, спостерігається і проблемна ситуація з енергоносіями, в тому числі повальне відключення котелень. «Місцеві ради, виконкоми і адміністрації не можуть оплачувати енергоносії через відсутність коштів», — зазначив Олександр Лавринович. У всіх містах, додав він, є затримки із виплатою зарплати.

Світова криза, за його словами, наклалася на внутрішньополітичну та економічну. І найефективніший вихід з кризи — це зміна керівництва країни. Але до того ж у всіх політиків має бути відчуття власної політичної відповідальності. Проте нині, на його переконання, очевидні негативні дії керівництва Національного банку, на які глава держави навіть не реагує. Водночас у Верховній Раді спостерігається негативна тенденція щодо професійної підготовки законопроектів до розгляду. Приміром, минулого тижня, повідомив Олександр Лавринович, лише вісім комітетів провели по одному засіданню і тільки 17 законопроектів рекомендовано до розгляду.

Фото Сергія КОВАЛЬЧУКА.