До розкладу засідань цього пленарного тижня внесено майже 100 питань. Усі законопроекти, запропоновані народними депутатами, урядом і Президентом, увійшли до порядку денного. І тут немає жодної політичної складової. На цьому наголосив на вчорашній погоджувальній раді лідерів депутатських фракцій і комітетів Голова Верховної Ради Володимир Литвин. Більшість документів, додав він, депутати не встигли розглянути раніше.

Сьогодні народні обранці планують розглянути проект постанови про парламентські слухання на теми «Сучасний стан та перспективи розвитку сільського господарства і харчової промисловості України» (березень 2009 року) , «Закордонне українство: сучасний стан та перспективи співпраці», «Стратегія інноваційного розвитку України на 2010—2020 роки в умовах глобалізаційних викликів» (17 червня), «Шляхи реформування охорони здоров’я та медичне страхування в Україні» (травень 2009 року).

Крім того, для внесення до порядку денного та прийняття рішення запропоновано понад десять законопроектів про внесення змін до Закону «Про податок із власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів».

Народні депутати підготували і зміни до Закону «Про Національний банк України», зокрема, щодо посилення парламентського контролю і звільнення головного банкіра країни.

Ймовірно, що цього дня парламентарії розглянуть урядові зміни до переліку об’єктів права державної власності, що не підлягають приватизації. У другому читанні народні обранці обговорять і державну програму приватизації на 2008—2012 роки, зміни до деяких законів про пенсійне забезпечення.

У середу сесія планує подискутувати навколо змін до Митного тарифу, термінових заходів із запобігання наслідків світової фінансової кризи та ратифікувати низку угод.

Кадрові питання винесено на четвер. Народні депутати спробують призначити Валентина Наливайченка головою Служби безпеки України, а також розглянуть проект постанови про створення ТСК з питань розслідування фактів порушення посадовими особами державних адміністрацій Київської області Конституції і чинного законодавства України під час виділення і переоформлення земельних ділянок. До того ж цього дня парламентарії обиратимуть і звільнятимуть суддів, а ще призначатимуть членів Вищої кваліфікаційної комісії суддів.

Лідер «НУ—НС» Микола Мартиненко запропонував накласти мораторій до президентських виборів на створення тимчасових слідчих комісій. Лідер регіоналів Віктор Янукович зініціював терміновий перегляд головного фінансового документа країни і проведення парламентських слухань щодо виконання бюджету в регіонах і ситуації навколо повноважень місцевого самоврядування. Водночас, на його переконання, до порядку денного треба внести питання про підготовку до весняно-польових робіт. «Ми чекаємо і антикризовий план уряду», — сказав Віктор Янукович. І нагадав, що Кабінет Міністрів уже два роки не має своєї програми. Визначитися щодо внутрішньої і зовнішньої політики закликав своїх колег лідер комуністів Петро Симоненко.

Потрібно більше уваги приділяти медицині і провести відповідні слухання — вважає голова комітету з питань охорони здоров’я Тетяна Бахтеєва.