Не всі військовослужбовці 668-го окремого загону спеціального призначення 20 років тому повернулися з афганської війни. 54 бійці загинули... З нагоди двадцятої річниці виведення військ з Афганістану близько двохсот ветеранів-афганців загону зібралися у військовій частині А-0759, розташованій у місті Кіровограді.

У липні—серпні 1984 року в навчальному центрі під селом Федорівкою Кіровоградського району формувалося нове бойове зведення — загін спеціального призначення. Про те, що це робиться для відправки до Афганістану, знало тільки вище командування. У вересні підрозділ двома залізничними ешелонами передислокували до міста Термеза Узбецької РСР. Там загін одержав нову бойову техніку, озброєння, боєприпаси та продовольство і після перевірки бойової готовності вищим керівництвом Збройних сил СРСР о 4-й годині ранку 20 вересня 1984 року перетнув кордон Афганістану. Там 668-й загін перехоплював і знищував каравани зі зброєю, боєприпасами і наркотиками. Крім того, підрозділ здійснював бойову охорону гарнізону та мирних жителів. Більш як 600 бійців підрозділу нагороджено бойовими орденами і медалями. Єфрейтору Юрію Миролюбову присвоєно звання Героя Радянського Союзу.

У 1989 році в Кіровограді, на центральній площі міста, підрозділ, виведений 6 лютого з території Республіки Афганістан, зустрічав командувач Червонопрапорного Київського військового округу, колишній командувач 40-ю армією, Герой Радянського Союзу генерал-лейтенант Борис Громов (нині генерал-полковник, губернатор Московської області Російської Федерації).

Так було двадцять років тому. А сьогодні, крім традиційної зустрічі, відбулося спільне шикування ветеранів і військовослужбовців частини, винесення Бойового прапора 668-го загону спеціального призначення, покладання квітів до Меморіалу загиблим спецназівцям, показові виступи військовослужбовців частини з рукопашного бою, відкриття Музею бойової слави, екскурсія навчальними класами і тренувальними залами частини. Ветеранів загону відзначено нагородами Української спілки ветеранів Афганістану, пам’ятними вимпелами, книгами. Серед тих, хто найактивніше сприяв проведенню зустрічі — голова обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану Віталій Токарєв.

На знімку: біля Бойового прапора через 20 років.

Фото автора.