У Луцьку на будинку №1 вулиці Воїнів-інтернаціоналістів відкрито меморіальну дошку на честь командира підрозділу «Альфа» генерал-майора Героя Радянського Союзу Віктора Карпухіна.

27 грудня 1979 року уродженець Луцька капітан Віктор Карпухін як командир підгрупи спеціального призначення підрозділу «Гром» групи «Альфа» сьомого управління КДБ СРСР брав участь у штурмі палацу Тадж-Бек, резиденції тодішнього президента Афганістану Хафізули Аміна. Палац, який вважався неприступним і охоронявся кількома тисячами осіб, вдалося взяти лише за сорок хвилин, втративши вбитими п’ятьох бійців. Рівно через чотири місяці після штурму палацу Віктор Карпухін одним із перших серед афганців стає Героєм Радянського Союзу.

Але Афганістан — це лише один, хоча і яскравий епізод в біографії бойового офіцера. Віктор Карпухін брав участь у звільненні заручників у Тбілісі, Баку, Єревані, Степанакерті, Саратові... Волинянин пройшов майже всі гарячі точки на території колишнього Радянського Союзу. 2003-го, у віці 56 років, мужній офіцер помер. Участь у відкритті меморіальної дошки взяли бойові побратими Віктора Карпухіна — ветерани «Альфи», воїни-афганці Луцька, голова обласної адміністрації Микола Романюк. Символічно, що вона висить на будинку №1 вулиці, яка носить ім’я Воїнів-інтернаціоналістів. Прикро, що будинок на вулиці Офіцерській, 11, де народився Віктор Карпухін, перебуває в такому занедбаному стані, що може засвідчити хіба що про наше безпам’ятство.

Волинська область.