Ділові кола Німеччини готові запропонувати українським промисловцям і підприємцям свій досвід виведення економіки з кризи. Про це було сказано на засіданні з нагоди 10-річчя Німецького-українського форуму, в якому взяли участь представники української ділової спільноти.

Голова правління Українсько-німецького форуму народний депутат Анатолій Кінах звернув увагу на важливість співпраці країни з ФРН в контексті європейської інтеграції і наголосив на тому, що Німеччина є важливим торговельним, економічним і культурним партнером України. Він сказав: лише за 9 місяців 2008 року товарообіг між нашими країнами становив 791 мільйон доларів, що на 58 відсотків більше, ніж за відповідний період 2007 року. За обсягом прямих іноземних інвестицій, залучених у вітчизняну економіку, Німеччина посідає друге місце серед країн світу.

«У розвитку нашої двосторонньої співпраці, особливо в часи випробування економічною кризою, неурядові організації мають особливу вагу — вони забезпечують ефективність партнерства, налагоджують реальні зв’язки методами народної дипломатії, забезпечують конструктивну взаємодію між двома європейськими народами», — підкреслив голова Українсько-німецького форуму.

Щоб наповнити свої наміри конкретним змістом, Федеральний союз німецької промисловості, Східний комітет німецької економіки, Українсько-німецький та Німецько-український форуми домовилися провести в березні в Києві масштабну конференцію з питань можливості використання антикризового досвіду Німеччини для реального сектору економіки України. Під час зустрічі Анатолія Кінаха з виконавчим директором Східного комітету німецької економіки Райнером Лінднером було домовлено, що особливу увагу на конференції приділять ситуації у фінансово-банківській системі та промисловому секторі. «Ми плануємо також визначити необхідні механізми державного протекціонізму, який у кризові часи має бути посилений», — сказав Анатолій Кінах.

Президент УСПП висловив сподівання, що представники української влади вважатимуть за доцільне взяти участь у роботі конференції, запозичити та використати німецький антикризовий досвід. «Під час кризи, захищаючи економічні інтереси, держави часто закривають внутрішні ринки та створюють штучні бар’єри для імпортерів, — зазначає він. — Я маю надію, що підприємці двох потужних країн-партнерів — України і Німеччини — нададуть своїм урядам оптимістичний варіант виходу з кризи, який допоміг би зберегти та посилити двосторонню економічну співпрацю».

У Берліні Анатолій Кінах провів зустріч із заступником президента Німецької залізниці Отто Візгойєм, під час якої обговорювалась активізація співпраці у сфері логістики, транзитних можливостей України і тарифної політики. Сторони домовилися провести найближчим часом спільне засідання в Києві, на якому презентувати проекти у сфері розбудови транспортної інфраструктури, зокрема в рамках підготовки до Євро-2012.

Голова Українсько-німецького форуму також узяв участь у зустрічі в Бундестазі з депутатами—членами міжпарламентської німецько-української робочої групи. На ній ішлося про співпрацю у сфері енергетичної політики та енергозбереження. Учасники зустрічі погодилися з тим, що Європейський Союз має найближчим часом виробити єдину енергетичну політику, в якій Україна була б невід’ємною складовою. «Європейському Союзу варто активізувати зусилля для пошуку балансу інтересів країн—постачальників, транзитерів та споживачів енергоресурсів», — переконаний Анатолій Кінах.

Представники України порушили питання про незадовільний стан візового режиму між Україною та ЄС. На переконання депутатів Бундестагу, Україна, встановивши безвізовий режим для країн Євросоюзу, має право очікувати у відповідь аналогічних дій. Депутати пообіцяли підтримати розгляд відповідних питань у Бундестазі.

Під час засідання в Берліні сторони затвердили план співпраці на 2009—2010 роки, в якому погодили спільні дії з активізації двосторонніх економічних та культурних контактів між Україною та Німеччиною. За словами Анатолія Кінаха, програма співпраці форумів на найближче майбутнє передбачає посилення економічної складової, зокрема, у сфері енергозбереження, реформи ЖКГ, транспортної інфраструктури. «Співпраця наших форумів — це діалог з пріоритетних питань. Заплановано реалізацію пілотного проекту з комплексної санації і модернізації 18 житлових будинків у Миколаєві. Є спільні плани у сфері автомобілебудування та металургії», — поінформував він. Важливим заходом двох форумів стане конференція «Нові підходи до реформування ЖКГ», яка відбудеться в Україні у червні 2009 року.