Необхідно чітко домовитися: президентські вибори відбудуться у визначені Конституцією терміни, щоб вони були демократичними і прозорими. На цьому наголосив Голова Верховної Ради Володимир Литвин на зустрічі зі слухачами Інституту підвищення кваліфікації керівних кадрів.

Крім того, він переконаний, що треба примусити українську владу і політикум жити за принципами, визначеними Основним Законом, і забезпечити неухильне його дотримання. А ще серед головних завдань парламенту, за словами Володимира Литвина, є забезпечення прогнозованості й сталості розвитку країни — як мінімум до 2010 року, коли мають відбутися президентські вибори.

Голова Верховної Ради акцентував увагу на енергетичній безпеці в Європі. На прикладі останнього газового конфлікту між нашою країною і Росією, зазначив він, європейська спільнота відчула, що стабільність і передбачуваність у Європі залежить від стабільності й передбачуваності в Україні. Глава парламенту зупинився на трьох головних питаннях, які стоять перед нашим суспільством: визначення вектору розвитку української держави, напрацювання чітких правил співжиття у світовому просторі та очікування проявів лідерства в кризовій ситуації.

«Було б дуже добре, якби ми в Україні зробили все можливе, щоб виходити з єдиною, чіткою, зрозумілою позицією, яка була б позитивно сприйнята Європою і світом загалом», — переконаний Володимир Литвин. Водночас він зазначив, що не є прихильником того, «щоб ми наші внутрішні проблеми виносили на весь світ».