Факт...

Міністр фінансів Віктор Пинзеник подав у відставку. Про це йшлося в його заяві, розміщеній на сайті Міністерства фінансів. Однак невдовзі заява щезла з сайту, а на спроби знайти її з’являлося інтернет-посилання «У вас немає привілеїв для доступу до даного ресурсу».

Однак, як з’ясувалося незабаром, подання про відставку надійшло до парламенту. Голова Верховної Ради Володимир Литвин у коментарі журналістам сказав: «Якщо він прийняв для себе тверде рішення, то, очевидно, що змушувати людину імітувати роботу буде практично неможливо».

У свою чергу Прем’єр-міністр Юлія Тимошенко того самого дня на брифінгу сказала, що нового міністра фінансів буде призначено швидко. І додала: «Безумовно, виклики світової фінансової кризи не всі чиновники переносять, не всі можуть працювати в екстремальних умовах, не всі чиновники можуть адекватно реагувати на виклики. Тому найслабкіші залишають свої позиції і йдуть займатися іншими справами».

... і коментар

Не збираюся ні виправдовувати, ні критикувати Віктора Пинзеника. Він свій вибір завжди робив усвідомлено. Навіть тоді, коли партія «Реформи і порядок», яку він очолює, увійшла на дочасних виборах у БЮТ.

Перші тертя прем’єра і міністра фінансів розпочалися після формування уряду під час підготовки бюджету-2008. Адже Віктор Пинзеник добре розумів, чим може обернутися повернення знецінених заощаджень колишнього СРСР. Особливо в умовах наростання світової економічної кризи.

Однак, схоже, прем’єр не вельми прислухалася до його порад. Чи не тому вперше в історії незалежності країни проект державного кошторису на поточний рік не був завізований міністром фінансів, а доповідала його з трибуни Верховної Ради сама Юлія Тимошенко.

Невдовзі була оприлюднена доповідна записка міністра фінансів на ім’я прем’єра. Віктор Пинзеник давав критичну оцінку стану державних коштів, пропонував переглянути кошторис, щоб зменшити видатки, у тому числі соціальні. «Країна у небезпеці...» — такими словами закінчував своє послання Віктор Пинзеник.

У своїй заяві, яка таємниче щезла з сайту Мінфіну, міністр фінансів пише: «Я не вперше працюю в уряді. І завжди займав професійну позицію. Збалансований бюджет, мінімальний розмір його дефіциту, обмеження життя в борг, неемісійні джерела фінансування дефіциту — цими та іншими принципами я керувався в роботі».

Однак, як відомо, уряд уже пішов з простягнутою рукою по світу. Учора Міністерство закордонних справ повідомило, що Україна звернулася по фінансову допомогу до 14 країн світу. А позавчора голова ради Національного банку Петро Порошенко на телебаченні підтвердив факт отримання урядом у січні 3 мільярдів гривень від НБУ. Щоправда, запевнив, що це були неемісійні кошти. Але хіба від цього легше? Особливо з огляду на те, що рейтингові агентства знизили рейтинг України, а Міжнародний валютний фонд затримав другий транш фінансової допомоги.

За всіма ознаками, державні фінанси співають романси... А громадяни невдовзі відчують на власних гаманцях недалекоглядну монетарну політику нинішнього Кабінету Міністрів. Хоч би хто став новим міністром фінансів.