Як загалом по країні, кримська нерухомість теж почала падати в ціні. Тож, що модно зараз у кризовий час у небідних?

Для потенційних покупців кримської нерухомості нарешті настав довгоочікуваний момент, коли ціни на неї стали помітно знижуватися. Це підтвердили і розрахунки міністерства економіки Криму, фахівці якого підрахували середню вартість квадратного метра житла у шести містах, де є максимальний попит на нерухомість: Ялті, Алушті, Сімферополі, Євпаторії, Феодосії і Керчі. Причому тенденція здешевлення стосується не тільки середньої вартості квартир на вторинному ринку, а й елітного житла. Обвал цін на нерухомість продовжує набирати обертів і вже перевищив наслідки дефолту 1998 року, коли ціни на житло за півроку знизилися в півтора разу. За три останні місяці квартири, котеджі і земельні ділянки вже подешевшали вдвічі, а до кінця року ціни на нерухомість можуть упасти ще в два рази, стверджують фахівці. Таким чином, ціни можуть повернутися на рівень 2002 року. Хоча вартість кримської землі поки що тримається, але вже зараз практично всі агентства нерухомості півострова максимально скоротили свій персонал. Однак, незважаючи на кризові явища, не втрачають популярності елітні будинки і комплекси морського узбережжя. Що ж зараз модно у небідних?

Тенденції тут насамперед такі, відзначають фахівці: постійний попит на «дачі» у старовинному парку з чайками за вікном, високі бренди і «апартаментів — за собівартістю», «бізнесу — не виходячи з квартири», «сервісу на п’ять зірок», «СПА-центрів не виходячи з будинку». Це коли друге ваше житло в будинку нового покоління стає першим за значимістю.

І пояснюють пересічним і не дуже громадянам: проживаючи у квартирі чи в особняку, назвемо його «дім номер один», людині, на жаль, далеко не завжди вдається розв’язувати всі свої проблеми. Через різні причини — територіальні, екологічні, психологічні — вона розуміє, що десь повинен бути інший дім, де все інакше: і час плине не так стрімко, і кількість сонячних днів прямо пропорційно кількості прожитих років. На різних етапах нашої новітньої історії це питання вирішувалося по-різному. У «світлий» радянський період — це була заміська дача. У неспокійні 90-ті роки «ореол» західного способу життя і можливості, що несподівано звалилася, прирікали тих, хто шукав «спокійної гавані», на пошуки «другої домівки», скажімо, на Кіпрі...

Справді, кожен час висуває свої пріоритети. Сьогодні людей енергійних і діяльних, які чимало поїздили світом і достатньо ознайомилися з принадами закордонної розкоші, дедалі частіше відвідує бажання мати престижну нерухомість на вітчизняних просторах. Вибір, найчастіше, падає на Південний Берег Криму.

У класифікаторі житлової нерухомості — це сучасний комплекс класу «Hі End». Розташований він в Алушті і відповідає вищому ступеню споживчої якості, головні ознаки якого — унікальність і неповторність.

Об’єкт забезпечили найякіснішими, екологічно чистими будівельними й оздоблювальними матеріалами, укомплектували його кращим європейським обладнанням, застосували ресурсозбережні технології. При цьому апартаменти для членів клубу обходяться практично за собівартістю. Більше того, бажаючі можуть стати співвласниками об’єктів інфраструктури загального користування, що дасть змогу не тільки покривати видатки на утримання їхніх житлових приміщень, а й даватиме додаткові доходи.

— У чому, власне, суть поняття «Клубний дім»?

У нього ми вкладаємо практичний і етичний сенс. Насамперед це місце, де розв’язуються проблеми всієї родини, де можна поєднувати комфортне проживання з оздоровленням, заняттям бізнесом, інтелектуальною і творчою діяльністю. Під етичним ми маємо на увазі подібність моральних принципів членів клубу — людей однієї життєвої філософії, котрі здатні до творення і які поважають інтереси один одного.

— І які можливості на «Дачі доктора Штейнгольца» для занять бізнесом?

— У Клубному домі ділові люди одержують унікальну можливість користуватися надійними сучасними комунікаціями для управління бізнесом за сотні і тисячі кілометрів. Переговори з партнерами можна проводити, не виходячи з приміщення, — у конференц-залі, а гостей розмістити тут же — у готельних номерах. Не тільки ділова програма, а й різноманітне дозвілля забезпечено їм безпосередньо на території комплексу. Та й сам Крим цікавий морськими прогулянками, екскурсіями, подорожами лісом, полюванням, риболовлею...

— Як оцінюють рівень сервісу на «Дачі» фахівці?

— На п’ять зірок! У Клубному домі усе підпорядковано задоволенню найрізноманітніших бажань членів клубу. З апартаментів, крізь панорамні вікна, відкриваються дивовижні за красою кримські пейзажі. Сучасна система кондиціонування і вентиляції забезпечує приплив свіжого повітря і задану температуру приміщень. У будь-який час року і діти, і дорослі можуть плавати в басейнах. Гармонію душі і тіла створюють тут водно-оздоровчий і фітнес-центри. Потреби будь-якого гурмана задовольнить ресторан здорового харчування. Час господарки для занять собою і дітьми вивільнить кухня, що працює за індивідуальним замовленням. Приємно провести дозвілля в англійському і жіночому клубах, у танцювальному залі, подивитися прем’єру фільму в кінотеатрі класу «Hі End», ознайомитися з літературними новинками у клубній бібліотеці, одержати свіжі газети і журнали прямо в апартаменти. Вишукані напої з усього світу запропонують не тільки в барі, а й у «винному погребі», де, між іншим, можна зберігати і власні колекції. З особливою любов’ю ми створили дитячий клуб — з ігровою кімнатою, професійними педагогами, дитячим тренером у фітнес-центрі, з ігровим майданчиком у прибудинковому парку.

— Багато хто з успішних людей будує для себе окремі котеджі і вілли. А ви пропонуєте їм, хоч і розкішне, але все-таки житло під одним дахом?

— Власний будинок не вирішує всіх проблем. Утримувати великі садиби клопітно і нераціонально. Ми запропонували своє розв’язання завдання. Життєвий простір у кожної родини свій. І особисте життя членів клубу надійно захищене. А розмаїтість і якість послуг дають можливість власникам апартаментів і членам їхніх родин не відволікатися на різні «дрібниці», заощаджувати свій час для інтелектуальної і творчої роботи, для оздоровлення, активного відпочинку й особистих захоплень.

— На Південному Березі півострова чимало чудових куточків. Чому вибір припав саме на Алушту?

— Чинників багато. Повітря в цьому курортному місті — завжди свіже і справді має лікувальні властивості, оскільки воно водночас гірське, морське і лісове. Алушта безпосередньо сусідить з Кримським національним заповідником (площею 380 тис. гектарів), а сам будинок-дача буквально потопає в стародавньому парку з віковими деревами й унікальною рослинністю. Тут із ранньої весни до пізньої осені завжди світить сонце, а зима — м’яка, з легким, приємним морозцем. Купальний сезон на два тижні довший, ніж у Ялті й інших відомих європейських курортах. Вода в морі від Алушти до Нікітського ботанічного саду — найчистіша на ПБК. А питної — достатньо, вона екологічно «здорова» — з гірських річок.

— Вільні апартаменти у Клубному домі ще є в продажу?

— Хочу наголосити, що ми їх не продавали і не продаємо. Бажаючих приймаємо у члени клубу. У звичайних будинках новосели навіть не здогадуються — хто буде їх сусідами. А у нас стати «сусідом» можна лише одержавши згоду клубу. Тож наявність фінансової можливості — чинник далеко не вирішальний. Важливо, щоб майбутній власник апартаментів «Дача доктора Штейнгольца» поділяв життєву філософію своїх «одноклубників». А приватне життя кожний вибудовує на свій розсуд.

— Чи могли б ви назвати хоча б кілька відомих імен уже діючих членів клубу?

— Без їхньої на те згоди — ні. Більшість апартаментів клубу вже мають своїх власників, повірте мені, це всі люди шановані, авторитетні, знакові. Є серед них діячі мистецтв, політики, банкіри, бізнесмени, котрі досягли успіху, відомі спортсмени — й Олімпійські чемпіони, і гравці всесвітньо відомих футбольних клубів...

— І насамкінець, «Дача» сьогодні виглядає чайкою, що ширяє над узбережжям. А як можна потрапити на «екскурсію» у комплекс?

— Дуже просто. Будинок уже зданий в експлуатацію і заселяється. Тож кожний бажаючий може приїхати в алуштинський Приморський парк, далі запитувати ні у кого не доведеться. Впевнений, що всім неодмінно сподобається!

Інтерв’ю взяв Віктор ХОМЕНКО.

Крим.

Фото надано компанією «Маркет Групп».