Інструкція для виживання

Сьогодні — п’ятниця, 13-те. І навіть ті, хто зовсім не вірить у прикмети, воліють бути обережнішими у цей нещасливий день. Ну а людям, для яких чорна кішка, жінка з порожнім цебром і павук, що ви його побачили ранком, — поганий знак, хочемо дати кілька давніх рецептів.

Знавці стверджують, що фатального дня не варто відсиджуватися вдома. Хоча ось американці вважають інакше, і п’ятниця 13-те обходиться їхньому бізнесу мало не в мільярд доларів, оскільки цього дня багато хто просто втримується від відвідування магазинів, подорожей і розваг... Але ми не будемо наслідувати їх приклад! Просто плюнемо через ліве плече: саме там засідає нечиста сила, і, якщо ви її скривдите, то вона неодмінно піде. Не зайвим буде сьогодні приколоти на одяг шпильку. А от на вулиці шпильки і монетки краще не піднімати. До речі, є легенда, що Наполеон настільки боявся п’ятниці 13-го, що одного разу не прийняв у цей день від французького вельможі в дарунок скриню з золотими монетами і прикрасами.

Ще фахівці з прикмет радять покласти дрібку солі в кишеню і на робочий стіл. Так у цей день завжди робив Отто фон Бісмарк. А древні римляни взували лівий сандалій на праву ногу, а правий — на ліву, щоб заплутати сліди. Крім того, рекомендують посваритися з ким-небудь. Тільки про всяк випадок попередьте, що робите це винятково в профілактичних цілях.

Ну а найправильніший спосіб позбутися від нещасть — одружитися. Кажуть, шлюби, укладені в п’ятницю 13-го, — найміцніші у світі. Тільки українці цьому поки що не дуже вірять і вважають за краще йти під вінець завтра — у День святого Валентина.

Мал. Олексія КУСТОВСЬКОГО.