Голова Верховної Ради України Володимир Литвин у рамках робочого візиту до Брюсселя взяв участь у спільному засіданні Комітету у закордонних справах Європарламенту та делегації Європарламенту у зв’язках з Україною Комітету парламентського співробітництва Україна—ЄС.

У своєму виступі В. Литвин наголосив на винятковій ролі українського парламенту в тій ситуації, яка склалася на сьогодні в Україні. «Саме сьогодні голос парламенту має бути максимально почутий українським суспільством і саме парламент має взяти на себе абсолютну відповідальність за прогнозований розвиток України», — заявив він.

«Разом з тим, коли ми говоримо про деякі прояви політичного суперництва в Україні, які позначилися на діях нашої держави у сфері зовнішньої політики, нам потрібно осмислити, які процеси переживала й переживає Україна», — сказав В. Литвин.

За словами В. Литвина, з 1991 року Україна «виконує два надзвичайно складні, але взаємопов’язані завдання: з одного боку, це демонтаж попередньої радянської системи, а з другого — побудова підвалин будівництва нової системи організації життя».

«На превеликий жаль, дії, які спрямовувалися на виконання другого завдання, швидше, були скеровані на те, щоб запозичити європейський і світовий досвід, і без осмислення накинути цей досвід на Україну, — зауважив Голова Верховної Ради. — До того ж на це заохочували нас наші колеги і друзі й із-за меж України. Але власний досвід, власні традиції не були достатньо осмислені». «До того ж додавалася українська традиція гострого політичного суперництва», — зазначив він.

Головним завданням українського парламенту В. Литвин бачить «примусити українську владу, весь український політикум жити за принципами, визначеними Конституцією України, забезпечувати неухильне її дотримання, забезпечити прогнозованість і сталість розвитку країни якнайменше до січня 2010 року, коли мають відбутися президентські вибори». «Я виходжу з необхідності чітко домовитися в Україні про те, що президентські вибори відбудуться у визначені Конституцією терміни, щоб вони були прозорими і демократичними», — наголосив Голова Верховної Ради.

«Також вважаю, що не можна розчарування у політиках переносити на розчарування в українському народі», — сказав В. Литвин, звертаючись до європарламентаріїв.

В. Литвин вкотре наголосив, що «європейській спільноті треба дати українському народу чіткий позитивний сигнал прийняттям угоди про асоціацію». «Проти такого підходу в Україні не виступає жодна політична сила, яка представлена у парламенті, — підкреслив він. — Ми розглядаємо східне партнерство як «додану вартість» до тих зусиль, які вже здійснюються Україною спільно з європейськими інституціями».

У своєму виступі В. Литвин приділив увагу питанням енергетичної безпеки в Європі. За його словами, європейська спільнота відчула на прикладі останнього конфлікту в україно-російських відносинах, що стабільність і передбачуваність в Європі залежать від стабільності й передбачуваності в Україні. «Україна, Росія і Європа мають узгодити спільну політику щодо співпраці у газовій сфері», — наголосив В. Литвин.

Завершуючи виступ, В. Литвин заявив, що він не є прихильником, аби «ми наші внутрішні проблеми виносили на весь світ». «Було б дуже добре, щоб ми в Україні зробили все можливе, щоб виходити з єдиною, чіткою, зрозумілою позицією, яка була б позитивно сприйнята Європою і світом загалом», — сказав він.

Голова Верховної Ради відповів на численні запитання європейських колег, які, зокрема, стосувалися прозорості відносин у газовій сфері, ініціатив з вдосконалення енергетичної безпеки, перспектив розвитку газотранспортної системи.

В. Литвин висловив сподівання, що Україна не розглядатиметься європейським співтовариством лише у розрізі газових проблем. «Наші стосунки набагато ширші», — заявив він.

***

Голова Верховної Ради Володимир Литвин у середу зустрівся з Президентом Європейського парламенту Хансом-Гертом Пьоттерінгом.

Головний сигнал, який українська парламентська делегація на чолі з В. Литвином намагалася донести під час дводенного візиту до Брюсселя, полягає в тому, що Україна розвиватиметься демократично, заявив В. Литвин під час зустрічі.

В. Литвин зазначив, що має намір докласти всіх зусиль, щоб український парламент став центром політичного життя України. За його словами, свої найкращі якості єдиний законодавчий орган України продемонстрував під час кризи, яку весь світ спостерігав восени 2004 року. «Візьму на себе сміливість стверджувати, що тоді Верховна Рада продемонструвала еталон відповідальності», — сказав він. Сьогодні, за словами В. Литвина, виникла не менш складна ситуація, на яку накладається світова фінансова криза. «За таких умов для нас, крім всього іншого, є важливим зберегти довіру між владою і суспільством. Це дуже непросто», — зазначив він.

«Не менш важливо і те, щоб час, який залишився до президентських виборів, минув стабільно, з дотриманням Конституції та законів», — заявив Голова Верховної Ради. У цьому зв’язку, за його словами, українське суспільство розглядатиме як підтримку демократії в Україні візит Президента Європейського парламенту. В. Литвин офіційно запросив Х.-Г. Пьоттерінга відвідати Україну та виступити в парламенті.

У свою чергу Х.-Г. Пьоттерінг зазначив, що планує «відвідати Москву, а перед тим — обов’язково Київ».

Сторони приділили значну увагу україно-російським відносинам, а також відносинам між Росією та ЄС. У цьому контексті Президент Європарламенту зауважив, що такі відносини мають будуватися на принципах поваги і взаємодії, аби уникнути домінування однієї із сторін. «Поки що рано говорити про членство України в ЄС, але я запевняю, що ми надаватимемо вам підтримку на цьому шляху», — наголосив він.

Цього самого дня Голова Верховної Ради України також зустрівся з Віце-президентом Європарламенту Мареком Сівцем та головою Комітету Європарламенту у закордонних справах Яцеком Саріушем-Вольським.

***

Голова Верховної Ради України Володимир Литвин зустрівся з Головою Сенату Бельгії Арманом де Деккером.

Голова Сенату Бельгії назвав візит української парламентської делегації «дуже важливим саме зараз». «Україна є важливим елементом європейської політики, — сказав А. де Деккер. — Упевнений, що вона обов’язково стане членом Європейського Союзу».

Під час зустрічі відбувся обмін думками щодо політичної ситуації в Україні, обговорювались питання стосовно україно-російських відносин, європейських та євроатлантичних перспектив України.

В. Литвин заявив, що Україна розглядає Бельгію як ключового партнера, «особливо з огляду на те, що вже зроблено обома країнами для поглиблення співпраці». Він також наголосив, що за тих обставин, які сьогодні склалися і в Україні, і у світі, «нам як ніколи потрібно мати співробітництво на рівні парламентів».

За ініціативою А. де Деккера сторони обговорили низку питань, пов’язаних з проблемами європейської безпеки. У цьому контексті В. Литвин повідомив, що влітку цього року в Києві заплановано провести спільну конференцію з питань загальноєвропейської безпеки, участь в якій візьмуть представники Міжпарламентської асамблеї країн — учасниць СНД, Міжпарламентської асамблеї Західноєвропейського Союзу — Європейської асамблеї безпеки і оборони та Верховної Ради України.

За словами В. Литвина, Україна «має європейську історичну пам’ять, європейську самоідентифікацію, і водночас вона перебуває на перехресті шляхів між Заходом та Сходом». Серед українських громадян і політиків, заявив Голова Верховної Ради України, немає розбіжностей щодо європейської перспективи нашої держави, проте це не заперечує необхідності розвивати відносини з Росією. «Це не альтернативні речі, — наголосив він. — Я переконаний, що такий підхід збігається з баченням європейських держав».

Загалом, на думку Голови Верховної Ради, необхідно «колективно осмислити, що відбувається у світі: події на Балканах, конфлікт на Кавказі, світова фінансова, енергетична і екологічна кризи...». «Все це засвідчує, що світ переживає загальноцивілізаційну кризу. Це диктує нам необхідність переосмислення основних принципів співіснування у світі. Країнам важливо не замикатися в собі, а шукати шляхів для спільного подолання негативних явищ», — заявив він.

Голова Верховної Ради також запросив парламентську делегацію Бельгійського парламенту відвідати Україну з візитом у зручний для них час.

***

У понеділок парламентська делегація України на чолі з Головою Верховної Ради України Володимиром Литвином зустрілась з керівниками 13 великих європейських та багатонаціональних компаній, які активно інвестують в Україну.

Зустріч була організована бізнес-радою Україна—ЄС. До українських парламентаріїв звернулись керівники «Іmperіal Tobacco», «Westіnghause», «Shell», «ArcelorMіttal», «Case New Holland», «John Deere», «ІBM», «Boeіng», «Bunge», «Польської нафтогазової компанії», «Blueprіnt», «Fіrst Іnternatіonal Resources», «Freshfіeld Bruckhaus Derrіnger». У зустрічі також взяла участь керівник переговорної команди ЄК щодо зони вільної торгівлі Україна—ЄС пані Ева Сінов’єч.

Учасники зустрічі обговорили поточний стан відносин Україна—ЄС і переговорний процес щодо підписання угоди про асоціацію, яка також включатиме положення про зону вільної торгівлі між Україною та ЄС.

Голова Верховної Ради наголосив на важливості проведення внутрішніх реформ для створення необхідного правового поля і сприятливих умов для розвитку бізнесу. В. Литвин акцентував увагу на важливості реалізовувати політичні домовленості стосовно поглиблення відносин з ЄС, ключовою з яких є укладення угоди про асоціацію, і висловив думку, що це може бути зроблено ще до наступних президентських виборів в Україні.

Голова Комітету Верховної Ради з питань промислової і регуляторної політики та підприємництва Наталія Королевська на прохання учасників зустрічі надала розгорнуту інформацію стосовно пакета антикризових заходів; заходів, спрямованих на стимулювання розвитку економіки України й окремих її секторів, зокрема, металургійного, хімічного та агропромислового комплексів.

Під час зустрічі було обговорено питання енергетичної безпеки, розвитку і потенціалу атомної енергетики в Україні, диверсифікації енергетичної системи, підвищення продуктивності видобутку природних ресурсів, виробництва електроенергії, реалізації інфраструктурних проектів за допомогою інформаційних технологій, використання можливих додаткових фінансових механізмів для розвитку інфраструктури, розвитку цивільної авіації в Україні, зокрема, ратифікації Верховною Радою України Кейптаунського договору.

Також було обговорено низку проблемних для європейського бізнесу питань.

Голова Верховної Ради висловив готовність до врахування пропозицій представників бізнесу під час розробки законопроектів, спрямованих на стимулювання розвитку вітчизняної економіки, підвищення її конкурентоспроможності, що дасть змогу повною мірою отримувати переваги від інтеграції до світової економіки, і, зокрема, економіки Європейського Союзу.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.