Вітчизняний паливно-енергетичний комплекс функціонує в умовах збереження раніше ідентифікованих ризиків та подальшого накопичення реальних загроз енергетичній безпеці України. Більшість завдань, спрямованих на вирішення проблем у цій сфері, залишається невиконаною. Нехтуються заходи, пов’язані з реалізацією енергетичної стратегії України на період до 2030 року. До таких висновків дійшли учасники засідання РНБО. Днями його рішення оприлюднене на офіційному сайті Президента.

У документі, зокрема, жорсткій критиці піддано угоду про поставки газу, укладену з російською стороною на початку цього року. Базову ціну на блакитне паливо тут називають найвищою в Європі, а формулу її розрахунку необґрунтованою. Серед низки інших зауважень значиться і невирішеність питання легітимної передачі від компанії «Росукренерго» НАК «Нафтогаз України» прав власності на газ. Отож роботу уряду щодо забезпечення енергетичної безпеки визнано «такою, що недостатньою мірою сприяє відведенню загроз національній безпеці та потребує невідкладного вжиття заходів».

У рішенні перелічено план завдань для уряду, розрахованих на лютий—квітень поточного року. Очікується, вони мають виправити ситуацію. Протягом зазначеного часу Генеральна прокуратура перевірятиме додержання законності при видобуванні та реалізації вітчизняного газу суб’єктами господарювання, при наданні Міністерством охорони навколишнього природного середовища ліцензій на видобуток газу та при розслідуванні кримінальних справ, порушених протягом 2007—2009 років за фактами своєння злочинів у сфері видобування газу. Генеральному прокуророві доручено протягом місяця перевірити дотримання нашими посадовцями українського законодавства при проведенні переговорів та укладенні контрактів з російською стороною.