У переважній більшості вищих навчальних закладів студентам, які мають право на отримання стипендій, її не виплатили, заявив перший заступник керівника секретаріату Українського молодіжного форуму Андрій Черних.

— До мене надходять численні дзвінки із регіонів щодо проблеми з виплатою стипендії, — підкреслює Андрій. — Мотивація керівництва закладів зрозуміла — уряд та Міністерство освіти і науки не забезпечило їх в повному обсязі коштами, а надало в середньому 70 відсотків від потреби. Ректори шукають вихід.

Наприклад, в одному з тернопільських вузів середній бал підняли до 4.7. В окремих харківських, столичних, волинських ВНЗ відмовляються виплачувати стипендію студентам, які мають хоча б одну трійку.

— Це є грубим порушенням чинного законодавства і передусім Постанови Кабінету Міністрів України №882 «Питання стипендіального забезпечення», — зазначає Андрій Черних. — Уряд має чесно визнати недофінансування та внести необхідні зміни до нормативних актів.

До уваги студентів. Згідно із згаданою постановою Кабміну студентам, які за результатами семестрового контролю мають середній бал успішності 7.00 — 9.99 за дванадцятибальною, або 4.00 — 4.99 за п’ятибальною шкалою оцінювання, призначається академічна стипендія у мінімальному розмірі.

У разі порушення ваших прав звертайтеся до Андрія Черних за тел.: 8 (067) 656-99-41.