Футбол. ЧС-2014. Бразилія. Матч 1/2 фіналу. 8 липня.
Бразилія — Німеччина. 1:7. Голи: Мюллер, 12, Клозе, 24, Кроос, 25, 26, Гедіра, 29, Шюррле, 71, 79, Оскар, 90.
Бразилія: Жуліо Сезар, Данте, Дуглас Майкон, Давид Луїс, Марсело, Оскар, Луїс Густаво, Бернард, Фернандіньо (Пауліньо, 46), Галк (Рамірес, 46), Фред (Вілліан, 72). Тренер — Луїс Феліпе Сколарі.
Німеччина: Нойєр, Лам, Боатенг, Гьоведес, Гуммельс (Мертезакер, 46), Мюллер, Кроос, Гедіра (Дракслер, 76), Швайнштайгер, Езіл, Клозе (Шюррле, 60). Тренер — Йоагім Льов.
Рефері — Марко Родрігес (Мексика).
Белу-Оризонті. Стадіон «Мінейрао». 58 141 глядач.
Луїс Феліпе Сколарі після цього кошмару сказав журналістам:
— Відповідальність за результат беру на себе. Ми програли один матч великій команді. Навіть німці, коли ми розмовляли з ними після поєдинку, сказали, що не знають, як це сталося: п’ять пострілів — п’ять голів...
Отже, збірна Бразилії не змогла втілити свою мрію — виграти світовий чемпіонат у себе вдома. Інтрига цього півфіналу вмерла ще на початку першого тайму.
Слід зазначити, що бразильці зазнали помітних кадрових втрат. У матчі 1/8 фіналу проти Колумбії травмував хребет знаковий гравець господарів — лідер атак Неймар. А ще ключовий оборонець Тьяго Сілва пропускав поєдинок з німцями через перебір жовтих карток. Отже, дві істотні «пробоїни» у складі, природно, вплинули на командні дії бразильців. Особливо фатальною виявилася відсутність центрального оборонця Сілви.
Зі стартовим свистком за шаленої підтримки трибун пентакампеони побігли забивати. Але перший небезпечний момент виник біля їхніх воріт. Самі Гедіра на восьмій хвилині потужно пробив з лінії карного майданчика після швидкої контратаки, однак влучив в оборонця. Але вже через чотири хвилини рахунок було відкрито. Після подачі Тоні Крооса з кутового Томас Мюллер залишився на самоті перед воротами Жуліо Сезара і не позбавив себе задоволення скористатися таким шикарним подарунком. Із цього й почалося грандіозне побиття.
Ну, а в середині тайму німці влаштували справжнє бомбардування воріт суперника і відправили його у важкий нокаут, забивши чотири м’ячі протягом шести хвилин! Спочатку ветерану Мирославу Клозе дали без перешкод завдати удару з меж карного майданчика — Жуліо Сезар відбив м’яч просто перед собою, та вдруге форвард римського «Лаціо» не схибив.
Клозе встановив новий рекорд: 16 голів (у чотирьох турнірах) в фінальних стадіях чемпіонатів світу, посунувши з бомбардирського трону бразильця Роналдо (15 м’ячів).
Потім двічі відзначився Кроос. Спершу він замкнув націлений простріл Філіппа Лама, а потім хавбек «Баварії» оформив дубль після грубої помилки Фернандіньо. А коли Гедіра довів рахунок до 5:0, стадіон завмер і багато хто... заплакав, реагуючи на те, що відбувалося на полі.
У можливість дива ніхто вже не вірив — насамперед, бразильські футболісти. Боротьбу вони не припинили, але в них зовсім нічого не виходило. Натомість німці впіймали кураж і намагалися забити виключно красиво, змарнувавши купу моментів.
У другому таймі настала черга показати себе з найкращого боку Мануелю Нойєру. Він відбив гарматний удар Оскара, після чого двічі поспіль не дозволив відзначитися Пауліньо, котрий вийшов на заміну.
До середини другої половини всіх цікавило лише одне запитання: чи вдасться Бразилії забити бодай гол? Однак натомість знову відзначилися європейці. Лам зробив передачу в центр карного майданчика Андре Шюррле, котрий замінив Клозе, і той виправдав довіру тренера. А через десять хвилин цей нападник лондонського «Челсі» оформив дубль після передачі претендента на «Золоту бутсу» ЧС-2014 Мюллера.
У доданий час Оскар таки «розмочив» рахунок. Але населення Бразилії, котре перебувало в шоковому стані, ця подія не порадувала жодним чином. Отак безславно завершили цей поєдинок підопічні Сколарі, і тепер їм доведеться дуже постаратися, щоб не зганьбитися і в суботньому матчі за «бронзу».
 
Месут Езіл, Адре Шюррле і Томас Мюллер.


Рекордсмен Мирослав Клозе.

Фото uefa.com.