У рамках візиту заступник Голови Верховної Ради України Микола Томенко (на знімку) провів зустріч з заступником Голови Ради штатів парламенту Індії М. Рахман Ханом.

Під час зустрічі сторони обговорили національні особливості функціонування парламентів. Зокрема, увагу сторін було акцентовано на ефективності функціонування інституту коаліції в обох країнах. М. Рахман Хан повідомив, що в квітні—травні цього року відбудуться загальнонаціональні парламентські вибори, але вже сьогодні йде дискусія щодо того, які партії можуть сформувати коаліцію в новому складі законодавчого органу.

У свою чергу Микола Томенко зауважив, що на сьогодні український парламент активніше співпрацює з Народною палатою парламенту Індії. «Я переконаний, що необхідно активізувати всі напрямки співпраці між Верховною Радою України та Радою штатів парламенту Індії», — сказав він.

М. Томенко висловив переконання, що поглиблення співпраці сприятиме вирішенню низки питань, що становлять спільний інтерес для обох країн, зокрема в соціальній сфері, сферах культури, освіти, медицини тощо.

Заступник Голови Верховної Ради зауважив, що для України є цікавим досвід Індії у забезпеченні відповідальності депутатів перед виборцями. Зокрема,М. Томенко підкреслив, що це стосується необхідності прийняття закону про так званих депутатів-перебіжчиків. Цим документом передбачається виключення депутата з фракції за невиконання колегіального рішення фракції та порушення фракційної дисципліни. Виняток, за його словами, становить випадок, коли окрему позицію конкретного депутата підтримує третина складу фракції. М. Томенко також додав, що в разі розколу у фракції не менше ніж її третина може сформувати нову фракцію.

Крім того, заступник Голови Верховної Ради України під час зустрічі з міністром культури та туризму Індії Амбікою Соні наголосив на необхідності активізації переговорів між урядами обох країн щодо програми співробітництва в галузі культури. М. Томенко нагадав, що ця програма обговорюється з 2005 року, але досі не підписана. «Співробітництво в цій сфері поки що не можна назвати інтенсивним, але потрібно створити нові тенденції до створення нової системи культурної взаємодії», — сказав він.

Заступник Голови Верховної Ради України також зустрівся з колишнім президентом Індії Абдулом Каламом. Сторони обговорили наслідки впливу світової економічної кризи на стан обох країн. Абдул Калам зауважив, що Індія є однією з небагатьох країн, якої світова криза не торкнулася. Він пояснив це тим, що реформи, які проводять у країні з 1991 року, не були швидкими та не привели до тотальної лібералізації індійської економіки. Крім того, додав екс-президент, держава має серйозний вплив на банківську сферу. За словами Абдула Калама, нині мова йде лише про сповільнення темпів економічного зростання з 8 до 6 відсотків.

У свою чергу заступник Голови Верховної Ради України поінформував А. Калама про низку антикризових заходів, які вживаються урядом та парламентом України для стабілізації ситуації в Україні. «Сьогодні для кожної галузі економіки підготовлено свої антикризові заходи, які мають дати позитивний результат», — сказав Микола Томенко.

Прес-служба Верховної Ради України.