У польському місті Нідзиця завершився XІV міжнародний турнір із шашок-100 «Польська гра». В інтелектуальних змаганнях взяли участь 104 спортсмени з 11 країн. Найчисельнішими були команди господарів та Латвії. Україну представляли 10 шашкістів, зокрема міжнародний гросмейстер Ольга Балтажи з Івано-Франківська та юний прикарпатець Олександр Коваль з Надвірнянського району області.

У дев’яти турах за швейцарською системою спортсмени змагалися в шести номінаціях: чоловіки, жінки, ветерани, молодь до 16, 13 та 10 років.

Представники чотирьох країн найбільше відчували гордість за свої успіхи під час виконання державних гімнів: українці та латвійці — двічі, по одному разу росіяни та білоруси. До слова, обидва рази гімн лунав саме на честь івано-франківських шашкістів. Наймолодший учасник змагань восьмирічний Сашко Коваль не залишив шансів суперникам і виборов перше місце в своїй номінації. Вдалий дебют юного земляка на змаганнях міжнародного рівня дає надію на успіх в чемпіонаті Європи серед молоді, який відбудеться в серпні 2014 року.

Для заслуженого майстра спорту України Ольги Балтажи цей турнір став першим у низці цьогорічних міжнародних змагань. Переконливі чотири перемоги у польській Нідзиці заклали надійний фундамент для успішних виступів у наступних турнірах. Вже за кілька днів Ольга Балтажи вирушає до Нідерландів, де змагатиметься на черговому етапі Кубка світу з шашок-100.

Івано-Франківська область.

ДОВІДКОВО

Назва міжнародного турніру з шашок-100 «Польська гра» тісно пов’язана з виникненням цього виду. За однією з версій англійський шашкіст польського походження на прізвище Поляк 1723 року запропонував збільшити дошку до 100 клітинок, а також частково змінити правила гри. Так з’явилися стокліткові шашки, які тепер часто називають міжнародними.