300 грамів відварної курятини — нагорода за знімальний день

На телевізійному каналі «1+1» знову показують улюблений дорослих і дітей серіал «Повернення Мухтара». «Голос України» вирішив взяти інтерв’ю у головного героя картини. Недільним ранком ми вирушили на знімальний майданчик в один із київських інтернатів, де цього дня працював Муха. Не всі знають, що пригоди московських слідчих і їхнього собаки насправді знімаються у Києві. А Мухтара грає чотирилапий киянин — німецька вівчарка Якс.

У перервах між сценами знайомимося. Для початку — руко-лапо потиск і стримане «гав». Розмовляємо через перекладача — дресирувальника, а скоріше граючого тренера, Віктора Ярошевського. Тренер справді грає, бо постійно перебуває поруч з Яксом і підказує йому, що робити в кадрі.

За освітою Ярошевський юрист, за покликанням — собачник. Дресирує не одного собаку. Першу свою вівчарку Айну виховав, ще коли навчався у школі. Потім Віктора призвали в армію, а Айна пішла служити в міліцію. Після неї був Банзай. На рахунку в цього собаки два справжні затримання. Він нейтралізував квартирного злодія, якого міліція розшукувала два роки... Банзай трагічно загинув.

Потім Віктор виховував Флая. Кількаразовий переможець виставок, призер змагань, чемпіон України і Білорусі, пес знімався в серіалі «Чаклунське кохання», «П’ять хвилин до метро». Якс — собака знайомого Ярошевського, ріс, можна сказати, на одному майданчику з Флаєм.

— Замість Флая в «Чаклунському коханні» догравав Якс, — розповідає співрозмовник. — Пса помітили, і тепер він грає головну роль у «Поверненні Мухтара». Спочатку Якс у цьому серіалі дублював знаменитого свого попередника Васю (до речі, батька Флая). А тепер чудово справляється з роллю сам. Незабаром, вважаю, моя вівчарка Прайм, яку зараз треную, буде Яксу достойним конкурентом.

Чотирилапого актора всі люблять, а він з особливою прихильністю ставиться до жінок. З усієї знімальної групи серіалу виділяє звукорежисера Юрія Винарського. Це в них взаємне: Юрій приносить другу з дому щось смачненьке, а Якс добре поставленим голосом гавкає в мікрофон, коли це треба за сценарієм.

Своїх «слів» Якс не забуває. У нього свій суфлер на майданчику — тренер Віктор Ярошевський. За кадром він подає сигнал вихованцю, коли треба гавкнути, коли рикнути, а коли просто погарчати.

— Кіно вимагає певних навичок від собаки. Хай яким би вихованим був пес, та не кожний підходить для ролі. Тут багато людей, багато відволікаючих чинників, а собака повинний бути спокійним, врівноваженим. Мало бути просто дресированим псом, треба бути актором, —стверджує Віктор.

Удома він читає Яксу сценарій, думає, як вихованцю виконати той чи інший трюк, репетирує з ним. Каже, іноді вівчарка його випереджає. Той тільки міркує, як змусити підопічного зробити ту чи іншу дію, а Якс уже її виконує за власною ініціативою. Так було у сцені, де Мухтар повинен був перебити руки двох людей, котрі сперечаються.

— Я сушив голову, як пояснити Яксу, що той має вдарити лапою, а він підійшов до акторів і сам додумався, що потрібно зробити, — згадує граючий тренер. — Це дивно. Здавалося, що собака сам прочитав сценарій і всіх зрозумів.

Якса краще знімати з перших дублів. Далі він гірше виконує ті самі команди в кадрі. За кожну виконану дію актор отримує заохочення. Він обожнює відварні курячі грудки, і за гарної гри може з’їсти за день 300 грамів смакоти: за кожен трюк — невеликий шматочок. Це його смачний гонорар за виконану роботу.

З’їсти може багато, але Віктор не дає собаці переїдати. Чотирилапа зірка екрана повинна бути в хорошій формі. Якс на дієті: ранком — знежирений сир, удень — куряче філе, ввечері — сухий корм.

Собака не агресивний за вдачею. Але до деяких людей може відчувати ворожість. Наприклад, не злюбив журналістів. За сценарієм до кабінету оперів приходить папарацці і починає їх «діставати». У фільмі хазяїн Мухтара Максим (актор Павло Вишняков) просить акулу пера залишити приміщення. Цей негативний тон передався собаці, згадує Віктор Ярошевський, і Якс не злюбив актора, котрий грає журналіста.

Собака сприймає партнерів по знімальному майданчику як свою ватагу. А всі, хто грає в унісон, автоматично стають ворогами...

Одного разу Якс був обурений грою актора в одному з епізодів. Той ніяк не міг виконати вимогу режисера. І собака підтримував ці вимоги гавканням, поки актора не замінили. Ознак зоряної хвороби у пса немає. Але, мабуть, трирічний Якс, який грає Муху, вже вважає себе професіоналом, який має право робити зауваження двоногим партнерам по знімальному майданчику, якщо ті грають в унісон ватазі...

На знімку: Віктор Ярошевський зі своїм вихованцем Яксом.

Фото з особистого архіву В. Ярошевського.