Звернення до Президента, Кабінету Міністрів та Верховної Ради ухвалено на засіданні позачергової сесії Запорізької обласної ради. У ньому депутати вимагають переглянути державний бюджет на 2009 рік як такий, що не відповідає інтересам територіальних громад і не забезпечує дотримання соціальних стандартів. Ситуацію погодився прокоментувати голова обласної ради Олександр Нефьодов (на знімку).

— Олександре Степановичу, чому на позачерговій сесії депутати майже одноголосно ухвалили обласний бюджет на 2009 рік, а потім звернулися до керівництва держави з проханням його переглянути?

— У нас не було іншого виходу. Не затвердивши бюджет навіть у такому вигляді, подобається він комусь чи ні, ми не змогли б, передусім, забезпечити зарплату працівникам бюджетних установ, інші соціальні виплати, здійснити видатки на утримання установ та закладів соціально-культурної сфери. Це могло викликати напруження суспільно-політичної ситуації в регіоні.

— Чим не влаштовують депутатський корпус доведені урядом основні показники держбюджету—2009 для області?

— Судіть самі. Невже можна миритися з тим, що на державному рівні тільки й чути про розширення прав місцевого самоврядування, а на практиці його позбавляють ресурсів, необхідних для виконання повноважень? Сьогодні органи місцевого самоврядування отримують не більше 35 відсотків від загального фонду зведеного бюджету країни, 65 відсотків залишаються державі. А Міністерство фінансів запевняє, що вже у 2010 році частка місцевих бюджетів сягне 60 процентів.

— Що ж отримали в бюджеті поточного року?

— Видатки на захищені статті, тобто на утримання закладів соціально-культурної сфери, зменшено в середньому на два відсотки, або на 58,6 мільйона гривень, проти затверджених місцевими радами минулорічних. Прикро усвідомлювати, але окремі території навіть не зможуть забезпечити фінансування заробітної плати. Крім того, бюджет 2009-го практично позбавив область видатків на капітальне будівництво. І якщо цей документ не буде змінено, в нас зірветься виконання програм з газифікації населених пунктів, їх водопостачання, ремонту та будівництва доріг, реконструкції закладів охорони здоров’я, освіти...

Тож хочу наголосити, що за органами місцевого самоврядування має закріплюватися фінансова і податкова база, достатня для вирішення всіх основних соціально-економічних проблем. Це розширить можливості представницьких органів влади й істотно підвищить їхню відповідальність перед територіальними громадами, перед виборцями. Усвідомлюючи це, депутати Запорізької обласної ради п’ятого скликання звернулися до вищих органів державної влади з вимогою терміново внести зміни до держбюджету та довести питому вагу видатків місцевих бюджетів до 50 відсотків загального фінансового ресурсу держави. Сподіваюся, що наше звернення почують на київських пагорбах. Адже порушені в ньому проблеми хвилюють територіальні громади та органи місцевого самоврядування всієї країни.

Бесіду вів Микола Манько.

Фото автора.