«Вибори Президента мають відбутися у той термін, який передбачено Конституцією, тобто на початку наступного року. Хоча я припускаю ймовірність того, що це може відбутися раніше», — заявив Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Лавринович в ефірі радіо «Ера».

За його словами, «навіть у штатній ситуації дострокові вибори — це потрясіння для країни. А в умовах тотальної кризи, яка є в Україні, коли ми маємо вплив зовнішньої фінансової кризи, кризу управління в державі, кризу українського політикуму, — за цих умов — це екстремальна ситуація». Тому, переконаний відомий політик, «сьогодні найкращий рецепт — це зміна керівництва держави. І що скоріше в Україні відбулися б вибори, то динамічніше вони б пройшли, то краще це було б для держави».

Водночас, зазначив Перший заступник Голови Верховної Ради, «не треба ставитись до ідеї дострокових парламентських виборів як до жарту». Він пояснив: «Для цього є конституційні підстави, і для цього є вже реальна потреба в державі, оскільки питання функціонування всієї державної влади в Україні зав’язано на парламенті. Тільки зміна складу парламенту може призвести реально до зміни тих, хто керує в державі на всіх її рівнях».

Утім, О. Лавринович наголосив: «Українські громадяни, які братимуть участь у наступних загальнонаціональних виборах, можуть дати оцінку діям кожного українського політика, кожній політичній силі».

Коментуючи на прохання журналіста радіо «Ера» українське політичне сьогодення і, зокрема, взаємини Президента та Прем’єр-міністра, що нагадують спілкування конкурентів під час президентської кампанії, О. Лавринович зауважив: «Не так давно я чув і читав, що Юлія Володимирівна заявляла, що не має жодного наміру взагалі брати участь у президентських виборах. А кілька років тому (у 2005 році) я пам’ятаю критичні висловлювання з боку Президента на адресу непрофесійного уряду на чолі з Юлією Володимирівною. Я навіть пам’ятаю указ про відставку уряду за те, що вони працювали неефективно і зруйнували економіку України». При цьому політик додав: «І сьогодні ми бачимо політичну боротьбу, той рівень відповідальності й «взаємних симпатій», які є з першого року існування помаранчевої команди».

Натомість О. Лавринович наголосив: «Якщо думати про країну і людей, які очікують мудрих, виважених і ефективних рішень від державної влади, від якої залежить добробут, доля людей і, звичайно, що ті, хто має право ухвалювати ці рішення в такий час, мали б шукати можливості для спільних дій». Утім, Перший заступник Голови Верховної Ради висловив жаль, що «навряд чи в реальному житті існує вірогідність спільних дій Президента та Прем’єр-міністра» і назвав це фантастикою.

Прес-служба Першого заступника Голови Верховної Ради України.