Останнє засідання Ради національної безпеки і оборони, під час якого обговорювалися питання енергетичної безпеки країни, призвело до чергового протистояння між Президентом та прем’єром.

Закінчивши своє вступне слово, Віктор Ющенко повідомив, що надалі засідання РНБО відбуватиметься в закритому режимі, проте Юлія Тимошенко, проігнорувавши це застереження, ще до припинення трансляції встигла заявити, що «жодне слово Президента не відповідає дійсності — ні по газових угодах, ні по кредитах».

На цьому пряму трансляцію було припинено, тож прем’єр, залишивши засідання, провела брифінг для журналістів. Насамперед вона заявила, що РНБО хоче примусити уряд повернути «Росукренерго» 11 мільярдів кубометрів газу, які належать Україні. «Таким чином вони хочуть заробити чотири мільярди доларів, а я хочу, щоб ці чотири мільярди пішли на здешевлення ціни на газ для населення, на здешевлення ціни на газ для промислових споживачів, а також на ту ціну технологічного газу, яка потрібна, щоб транзит був повністю прибутковим», — зазначила вона. Відтак Ю. Тимошенко пообіцяла звернутися до суду, «якщо буде збережено таке рішення РНБО, яке зараз нам роздали як проект, де немає жодного слова правди, і, по суті, повертаються корупційні оборудки «Росукренерго».

Після завершення засідання обмін звинуваченнями тривав. Зокрема, секретар РНБО Раїса Богатирьова, спростувавши заяву Ю. Тимошенко, запевнила, що питання перегляду контрактів між НАК «Нафтогаз України» та ВАТ «Газпром» про поставки газу взагалі не планувалося до розгляду. А перший заступник секретаря РНБО Степан Гавриш наголосив, що матеріали, присвячені темі засідання, попередньо мали закритий характер та містили таємну інформацію, про що були попереджені члени РНБО, в тому числі Ю. Тимошенко. Тож прем’єр, роблячи заяви для преси стосовно перебігу засідання, порушила закон.

Разом з тим С. Гавриш зазначив, що зміст цих заяв не відповідає ані меті засідання, ані ходу дискусії, ані змісту документів та що, зокрема, «такими є заяви Прем’єр-міністра про те, що РНБО нібито розглядає можливість повернення компанії «Росукренерго» на український газовий ринок та має намір зобов’язати уряд денонсувати нові газові угоди з Росією. «Хочу від імені РНБО і від себе особисто заявити, що це не відповідає дійсності і, змушений визнати, є брехнею. Ці теми взагалі не порушувалися під час дискусії», —заявив він та додав, що РНБО, відповідально оцінюючи стосунки з РФ і «Газпромом», розуміє, що угоди укладені і не можуть бути жодним чином скасовані. З огляду на це, С. Гавриш наголосив, що «Прем’єр-міністр діяла недобросовісно і неадекватно ситуації, яка мала місце на засіданні РНБО, та надала інформацію, яка є обманом і не відповідає дійсності». С. Гавриш також повідомив, що для спростування неправдивих заяв Ю. Тимошенко РНБО ухвалила оприлюднити рішення стосовно енергетичної безпеки, хоча раніше планувалося, що матеріали засідання матимуть секретний характер.

Тим часом голова тимчасової слідчої комісії Верховної Ради з питань розслідування стану функціонування газотранспортної системи України та забезпечення газом споживачів у 2008—2009 роках Інна Богословська повідомила, що має намір звернутися до Генпрокуратури із депутатським запитом з вимогою порушити проти Прем’єр-міністра кримінальну справу за зловживання владою і службовим становищем та відсторонити Ю. Тимошенко від посади. За словами народного депутата, вона була шокована поведінкою Ю. Тимошенко під час засідання РНБО: замість того, щоб виступити з доповіддю на засіданні, прем’єр залишила приміщення і пішла до засобів масової інформації, щоб заявити, що РНБО має намір денонсувати домовленості «Нафтогазу України» з «Газпромом». «Я вам присягаюся, це питання не порушувалося, воно не обговорювалося і не було включене до проекту рішення РНБО», — сказала І. Богословська.

Іншої думки народний депутат Роман Зварич («НУ—НС»), котрий вважає, що до компетенції РНБО взагалі не входить розгляд економічних питань, оскільки ці питання є винятковою компетенцією Кабміну. «Я взагалі вважаю, дозвольте такий не зовсім парламентський вислів, що це не собача справа Ради нацбезпеки і оборони. Відповідно до Конституції, відповідно до Закону «Про Кабінет Міністрів» сфера господарювання, тобто національно-економічного господарювання, є сферою Кабміну», — сказав він у коментарі «5 каналу». Народний депутат вважає за доцільне законодавчо врегулювати діяльність РНБО, щоб більше не повторювалося «шоу» на зразок того, що мало місце під час останнього засідання.